Menu

Tallinlase õigus

Pealinnast maale tulles ollakse harjunud, et maainimesed allutavad end linlase soovidele. Juba filmist „Siin me oleme” on tuntuks saanud fraas „oleme Tallinnast ja maksame”, mis peaks tähendama, et pealinlase ees peavad kõik uksed käigupealt avanema ning vastuvaidlemist ei sallita. Sarnane olukord on kujunenud välja Misso vallas, kus pealinna suured saksad eeldavad, et kohalik omavalitsus teeb kõik nende soovide järgi. Pealinna advokaadid on Misso vallajuhtidele öelnud, et nemad võivad oma maa peal teha, mis nemad tahavad ja põhisedus annab selleks neile õiguse. Vald võib vaielda, kui tahab, aga seda juba kohtus.


Seni on vald kohtuteest targu hoidunud, kuigi ERAA on oma tütarettevõtete kaudu tekitanud Misso valla maadele ühe ebaseadusliku rajatise teise järel. Vald ei jaksakski kedagi enam kohtusse anda, sest MTÜ ERAA on niigi oma kasumit taotlevate tütarettevõtete kaudu vaidlustanud rea Misso valla varasemaid otsuseid ja läheb kõigi asjadega riigikohtuni välja. See on tähendanud Eesti ühe pisema omavalitsuse jaoks mitu aastat kestnud tihedat kohtuteed ja senist praktikat arvestades jätkub see veel aastaid.


ERAA esindajad on Misso valla juhtidele korduvalt mõista andnud, et kohtuteest loobutakse ja vallajuhtidel lastakse rahus hingata, kui allutakse tallinlaste soovile. Valla juhtidel on palutud tühistada varasemad planeeringud, mis andsid õiguse rajada piiripunkti vahetusse naabrusse OÜ Collade tolliterminal. Kuivõrd ERAA hammas Collade peale ei hakka, on leitud valla näol nõrgim lüli, kelle kaudu tahtmist peale suruda. Seejuures, nagu räägib valla juhtkond, on avaldatud survet nii erakonna- ehk IRLi-siseselt kui ka otse ähvardades.


On selge, et Misso valla praegune juhtkond vajab abi. On ka selge, et abi ei saa tulla valla võimuerakonna IRLi seest. Abi ei saa osutada ka politsei, mis allub IRLi ühele juhtfiguurile Ken-Marti Vaherile. Pealegi on siseminister Vaher ärisidemete kaudu seotud ühe ähvardajaga. Abi saab tulla prokuratuurist, kel ei tohiks olla ühtegi põhjust, miks jätta Misso vallas toimuv luubi alla võtmata.