Menu

.      

Kas Hetero on valmis?

Viis aastat tagasi kirjutas Veiko Märka, et Hetero on 1980. aastate Eesti heavy- ja progerokki kustumatu jälje jätnud ansambel. Kommentaator Es ütles selle peale, et kui Hetero peaks plaadi tegema, siis on see esimene originaal, mille ta ostab.

Esialgu vaid AC/CD kavereid teinud bänd hakkas õige pea ka omi lugusid kirjuta Hetero omalooming pärineb enamasti 1980. aastatest. Hitiks sai aeglane laul „Tühjus”, mida on YouTubes kuulatud üle veerandsaja tuhande korra!?

1981. ja 1982. aastal Eesti vokaalinstrumentaalansamblite ülevaatusel laureaadiks saanud Hetero tippaeg Eestis jäi aastatesse 1985–1986, kuid hoopis suurem edu saatis bändi Leedus.

1986. aastal Leedus korraldatud üleliidulisel rokifestivalil, kus olid kohal Nõukogude Liidu kõvemad ansamblid, kuulutati Pepe (Peeter Saar) parimaks lauljaks. Parima ansambli tiitli võitis tookord GGG.

1987. aastal esineti Vilniuses Statyba spordihallis, kontserdi järel võeti selle korraldaja, Leedu kommunistliku noorsooühingu teine sekretär kohalt maha. Leedu televisiooni salvestisele tuginedes nõudis Moskva Hetero keelamist ja bänd pidigi mõneks ajaks taanduma.

1991. aastal, kui suhtumine rokkmuusikasse oli Nõukogude Liidus muutunud, võitis Hetero Moskvas aset leidnud üleliidulisel konkursil rokkansamblite kategoorias esikoha. Kesktelevisiooni uudistesaade „Vremja” illustreeris festivalist kõnelevat uudisnuppu just Hetero esinemise katkega. Muide, Hetero tegemisi on kommenteerinud ka meie „Aktuaalne kaamera”.

Heterost rääkides ei saa mööda minna sellest, et bändi vastu tundis huvi Warner Bros. Mõjuka plaadifirma Euroopa agent mainis 1987. aastal Vene ajakirjale Smena antud intervjuus muu hulgas, et NSV Liidu muusikas pole üllatuslikult avanenud peaaegu midagi huvitavat.

Agendi üles loetud nelja huvipakkuva bändi seas oli ka Hetero. Samal aastal olevat Warner Bros ühendust võtnud Võru  kultuuriosakonnaga, kust neile väideti, et Hetero-nimelist bändi enam ei eksisteeri.

Homme on Hetero koguni kahel laval: Kandles ja pubis Õlle 17. Teadaolevalt on basskitarristil Heiki Kelbil valmis Hetero lugu pealkirjaga „Kustutatud lugu”. Kõlagu Hetero!{fcomment}

ARVAMUS