Menu

.      

Sõim meemide kaudu

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

FOTO: polvameemid facebook

JUHTKIRI Kas sõim meemide abil on nagu sõim läbi lillede? Tänapäeva noored inimesed on õnnesärgis sündinud, sest neile on vabalt kätte antud nii ohtralt eneseväljendamise vahendeid. Seda saab teha nii anonüümselt kui ka avalikult otse või siis avalikult läbi huumoriprisma. Selliste võimaluste puhul kipub aga kaduma reaalsustaju ja kaovad ka piirid. Kui isegi seadus ei suuda veel üheselt ohjata kõiki neid võimalusi, siis millisel moel peaks noor inimene ise aru saama, kas ta on läinud üle piiri?

Aegu tagasi, kui kellegagi riid tekkis või ei meeldinud kellegi kõnepruuk või riietus, mindi koolimaja taha ja klaariti asi mehe kombel ära. Nüüd tehakse kolmandast isikust meem ja riputatakse see sotsiaalmeediasse üles. Kas süütu meem on aga seadusevastane? Kuna meem on interneti vahendusel loodu, miski, mis ei ole päriselt käegakatsutav, siis arvatakse, et tegemist ei olegi reaalsusega. Saadakse end välja elada, aimamata et tegelikult on tegemist kellegi reaalse süüdistamise või laimuga, mille eest on võimalik rakendada ka reaalset karistust.

Tänapäeval on elu selle võrra lihtsam, et harvem lastakse rusikad käiku, kuid sageli on sõim meemide varal isegi hullem. Eneselegi ootamatult võib väikesest asjast suur kaos kerkida ning lumepallina edasi veereda. Sellisel juhul on parim enesekaitse viis internetimaailma sisse elada ja kahjust kasu lõigata. See oskus ei omandu kergesti, kuid kavalamatel tuleb juba välja küll. Näiteks sai Erik Orgust tehtud kringlimeemist tõhus särgiäri, mille arvelt nüüd tulu teenida.

Ka meeme võib olla nii sõbralikke kui ka pahatahtlikke, nendel vahet tegemine kipub aga olema sama keeruline kui tavalisel sõbralikul lõõpimisel või pahatahtlikul kiusul. Nii-öelda kuulsustel on lihtsam poriloopimine enda kasuks pöörata. Lihtinimesed peavad selleks aga oluliselt rohkem vaeva nägema. Nii võib näiteks kooliõpetajast postitatud meem mõjuda laastavalt, selle asemel et mingilgi moel kasu tuua. Kuniks kombatakse piire sellise käitumise karistuse osas, seni kombatakse piire ka nende levitamises, sest karistus pole kindel, pahatahtlikkus ja tekitatud kahju on küsitavad.

ARVAMUS