Menu

.      

Kõik lumehelbekesed ei maandu pehmelt

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Foto on illustratiivne

JUHTKIRI Üheks lastevanemate eesmärgiks on oma võsukestest koostöös kooli ja huviringidega kohusetundlikud, töökad, tugevad ja leidlikud riigi edasiviijad kasvatada. Püüdes ise rööprähelda ja suuta toime tulla nii palgatöö, lastekasvatamise kui ka oma huvidega upuvad vanemad sageli ülepeakaela ära. Paljud neist leiavad tee ka perearsti juurde, kes juba ukselt kiigates võib diagnoosida tööstressi või mõne koledama haiguse.

Kui võrrelda tänapäeva maailma ajaga, mil meie rahvastikku rüüstasid sõjad, näljahäda ja piinarikkad haigused, tundub praegune elu justkui naljategu. Milline sõdur sai toona lasta endale tööstressi tähe all paberi välja kirjutada ja oma riigi eest mitte heitlusesse astuda? Milline ema sai jätta põllule minemata, sest piinas kerge väsimus, nohu või lihtsalt elutüdimus?

Ega ennast ülemäära piinata olegi mõtet, küll aga on mõtet mitte liialt kergelt alla anda ja ennekõike mitte kasvatada oma järeltulijaid veelgi suuremateks allaandjateks. Elukeskkond on kindlasti muutunud ning samad nõksud ja võtted siin ei toimigi. Paraku jääb mulje, et mida aeg edasi, seda rohkem kuhjub hange ka lumehelbekesi.

Laste ametiks ei ole tänapäeval enam noormeestel poisikese eas sõtta minek või tüdrukutel ränk põllutöö. Tänapäeva laste ainsaks tööks on sageli ainult õppimine. Siiski leidub hulgaliselt täiskasvanuid, kes peavad isegi põhikooli lõpueksameid liiga stressirohketeks. Et väljendusel poleks küljes ilmselge allaandmise maiku, siis nimetatakse seda peenelt tarbetuks koormuseks. Kool on hirmus koht, kus on pinget nii õpilastel kui ka õpetajatel. Koolikiusamine ründab uksest ja aknast. Rahvastepallimäng on justkui kuritegu, sest võib kellegi tundeid haavata. Koolispordiüritustel võisteldes ei tohi keegi olla viimane või vähemalt ei tohi sellest kõva häälega rääkida, sest muidu võib mõni pehmem lumehelbeke ära sulada.

Lapsepõlv peab olema võimalikult muretu, kuid mida suuremaks kasvab laps, seda rohkem on tarvis tal teadmisi, kuidas hakkama saada elus, kuidas toime tulla ametikohal. Töökoht on midagi sellist, kus kõik ei laabu alati plaanipäraselt ning ette tuleb kindlasti ka kolleegidevahelist hõõrumist ja kiusu. Seal aga pole kuskile pageda. Ilmselt laseb sellises olukorras tänapäeva lumehelbeke emal tööandjale helistada ja oma töölt puudumise pärast vabandust paluda.

ARVAMUS