Menu

Võru saab uuest aastast oma kommivabriku

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Kõlleste kommimeistrid toodavad üle saja sordi komme ja 17 sorti šokolaadi. Foto: JOOSEP AADER

Esmane ilmumine paberlehes 17. november 2009 Võrumaa Teatajas

Põlvamaal asuv firma OÜ Kõlleste Kommimeistrid kolib jaanuari alguses Võrru ja nii saabki Võru linn omale kommivabriku.

Ettevõtte tegevjuht Imre Sokk ütles, et Võrus on juba olemas endise pagariäri ruumid, mis ei vaja erilist ümberehitust. Pealegi võimaldavad need edaspidi kergesti tootmist laiendada. „Seda peab õige varsti tegema, sest komminõudlus ületab pakkumist ja eriti on seda tunda novembris-detsembris,” ütles ta.

Võru kommivabrik sisustatakse kõige vajalikuga EASi kasvutoetuse abil.

Viimaseid kuid Kõlleste metsade sees asuvas Veski külas Kure-Vaeste talus asuvas kommivabrikus töötab praegu 12 inimest. Võrru töölisi esialgu juurde ei võeta, küll aga vajab fi rma hispaania, prantsuse ja saksa keelt valdavaid müügimehi. „Samuti on teretulnud need, kes valdavad mõnda Põhjamaades räägitavat keelt,” lisas Imre Sokk.

Ettevõtte areng on olnud väga kiire. Alles 2006. aastal esitleti Põlva ökomessil esimest korda käsitsi valmistatud komme, nüüd on kommimeistrite toodang müügil juba Lätimaal ja Lapimaal ning laienemisel ei näi piire tulevat.

Sihikul on kauged turud

Toodangu proovipartiisid on suure eduga müüdud nii USAs kui ka Kanadas, sihikul on kõik Põhjamaad, samuti Hispaania, Prantsusmaa ja Iirimaa.

maa ja Iirimaa. Soomes vahendab Kõlleste kommimeistrite toodangut sealne firma Lapin Hunaja. Lätis on kommimeistritel partnerleping fi rmaga Deiva. „Nemad müüvad meie toodangut, meie nende oma, nii umbes kümmet sorti maiust,” ütles Imre Sokk.

Kõlleste kommivabrik on magusaga varustanud ka Eesti saatkonda Moskvas. Ja mis kõige uhkem, edaspidi võivad võrulased öelda, et vabariigi presidendi lauale ja üritustele jõuavad kommid Võrust.

„Varustame oma magusaga presidendikantseleid juba mõnda aega,” lausus Imre Sokk tagasihoidlikult.

OÜ Kõlleste Kommimeistrid toodab üle saja sordi komme ja 17 sorti šokolaadi. Oma toodetes kasutavad kommimeistrid Belgia vabriku Callebaut šokolaadi, eriti kvaliteetset ja suure kristalliga mett, mis ostetakse Eestist, nagu ka muu kommitäidise materjal. „Kõik fi rma tooted on maailmas ainulaadsed ja kaitstud kasuliku mudeli tunnistusega,” lisas Imre Sokk.

Maiustuste retseptid mõtleb ta välja ise või siis koostöös kommivalmistajatega. „Kui ma hakkan uut kommi mõtetes kokku keetma, siis vajan vaikust ja rahu. Mul on oma maitseained, mida eelistan, ja need, mida kindlasti oma kommidesse ei pane. Mulle ei sobi ingver, kaneel, tšilli ja ka vanilje on, noh…,” teeb Imre Sokk käega tõrjuvaid liigutusi.

Võrus valmib kõrvitsaseemnešokolaad

Juba on teada ka esimene uus toode, mis Võrus välja tuleb. „Kõrvitsaseemnetega šokolaad, milles seemneid on umbes 50%. Selle uudise võite kohe välja hõigata,” kuulutas Imre Sokk.

Kommivabriku toodang on tõesti eriline: šokolaadid küüslaugu, sibula, kadakamarjade, kanepiseemnete ja riivleivaga. Populaarsed on taruvaigu ja õietolmuga šokolaadid.

Järjest rohkem maitsestatakse tooteid ka mitmesuguse kvaliteetse alkoholiga, sest Imre Sokk leiab, et kondiitrid kasutavad seda toodetele särtsaka nüansi andmiseks liiga vähe.

15 PÄEVA ENIMLOETUD

VIIMASED