Menu

.      

Talunik olukorra kohta piimanduses: „Hemingway saatust mäletate?”

Tunneli lõpus varsti enam valgust ei näe. Pildil Kaska-Luiga talu lehmalaut Põlgastes.       Foto: Võrumaa TeatajaPIIMANDUSKRIIS • Võrumaa piimatootjaid muserdab praegune, aastataguse ajaga võrreldes kaks korda langenud piima hind, mis võib püsima jääda väga pikaks ajaks.

„Hemingway saatust mäletate?” vastas Eestis piimatootjate tulevikku puudutavale küsimusele Eesti üks suuremaid piimatootjaid, ligi tuhandepealise lüpsikarjaga Kaska-Luiga talu peremees Avo Kruusla.
Kruusla ütles, et piimanduses on praegu päris paanika lahti läinud. „See on lõputa õudus, millest ma ei näe väljapääsu,” märkis ta, „katastroof on käes, tunneli lõpus enam valgust ei ole.”

Kruusla ütles, et piima hind on juba langenud 205 euroni tonni pealt. Võrdluseks: veel möödunud aasta algul oli hind 415 eurot. Tootmise omahinnaks peetakse 300-350 eurot tonn. Hind on endist viisi languses ning väiksemad talunikud on sunnitud leppima sellega, mida pakutakse –150 eurot tonni pealt.

Taluniku sõnul kulusid eriti kokku tõmmata ei saa, see tähendaks eelkõige tööliste palkade vähendamist, mis omakorda toob kaasa kvaliteedilanguse ja kiire lõpu. Piimahinna languse tõttu on alanud Eestis massiline karjade likvideerimine, loomad lähevad põhiliselt Läti ja Poola tapamajadesse.

{fcomment}


 

ARVAMUS