Menu

.      

Georg Otsa mälestusvõistlustel pikamaaujumises olid kiireimad harjukad

  • Kirjutas Heleri Lakur

Võrumaa mehed (vasakult) Mati Laur, Vahur Loosaar ja Tõnu Hendrikson võtsid osa põhidistantsist ehk 2,2 kilomeetri ujumises Tamula järvel, millele oli omad auhinnad välja pannud ka Võrumaa Teataja toimetus.  Foto: VÕRUMAA SPORDILIIT/ KÜLLI LEOLA

Möödunud laupäeval, 10. augustil toimus Tamula järvel traditsiooniline Georg Otsa nimeline mälestusvõistlus pikamaaujumises, mille eesmärk on hoida elus ja jätkata endisele laulukuulsusele ja ujujale pühendatud spordivõistluse tava, mis on omal ajal alguse saanud just Tamula järvel. Tänavu oli end põhidistantsile ehk 2,2-kilomeetrisele distantsile kirja pannud 56 ujujat – kõik esikohad viidi Harjumaale.

Ilm soosis ujujaid

Vaatamata heitlikele ilmaoludele enne võistluspäeva, oli korraldajate sõnul suvine ilm kohale tellitud täpselt õigeks ajaks. Osalejaid oli kohale tulnud seitsmest maakonnast üle Eesti, samuti Lätist ja isegi Ameerikast. “Ujuti nii üle järve ja tagasi kui järve keskele ja tagasi. Noorematel ja end “avamerele” minekuks mitte nii kindlalt tundvatel ujujatel oli võimalik ka kaldaga paralleelselt ujuda. Samuti oli kavas distants mudilastele,” kommenteerib Võrumaa Spordiliidu tegevjuht Merike Õun.

2,2-kilomeetrisel ja ühtlasi kõige pikemal distantsil olid kiiremad ujujad Sander Paavo (M20), Rinel Pius (M20) ja Robin Tatar (M14) Harjumaalt. Kohalike spordimeeste paremikku kuulusid pikal distantsil Mati Laur (M50), Vahur Loosaar (M50), Tõnu Hendrikson (M40) ja Raido Luuk (M30), kes ühtlasi lõpetas võrulastest ühtlasi.

Võru noored näitasid samuti head vormi

Kõige rohkem võrukaid tuli poodiumile lastedistantsi tüdrukute arvestuses, kus II koha ujus välja Kailyn Aasa ning III koha Eva-Lotta Joonas Võrumaalt. Võru tüdrukutest kiirem oli seekord Katre Erik Harjumaalt. Lastedistantsi poiste arvestuses jäi kolmandaks Tair Linnas Võrumaalt, kellest olid seekord kiiremad Roger Ruhno ja Karl-Eerik Rooni Harjumaalt. Lastedistantsi kogupikkuseks oli 300 meetrit. Kõige nooremad osalejad, vennad Ian ja Leo McLaughlin olid sel korral kohale tulnud lausa Ameerikast Angelesest. Nad osalesid mudilaste (4-8-aastased) ajavõtuta arvestustes, ja paremusjärjestuseta 50 meetri läbiujumises.

Kiiremale üle Tamula järve ja tagasi ujujale nii meeste kui naiste arvestuses anti üle Georg Otsa nimeline rändkarikas, mille viisid koju põhidistantsi kiireimad – Sander Paavo ja Meribel Saar Harjumaalt.  Kokku osales traditsioonilisel pikamaaujumisvõistlusel üle 80 ujuja.

1938. aasta augustis korraldas kohaliku ajalehe Elu toimetus esimese ametliku üle Tamula järve ujumise võistluse ja pani võitjale auhinnaks välja hõbedase karika. Sellest võistlusest võttis osa ka G. Ots, kes viibis sel ajal ajateenistuses Taara kasarmutes (praegu Kuperjanovi pataljon). G. Ots oli ka selle võistluse võitja. Esimesest Georg Otsa nimelisest ujumisvõistlusest, mille korraldamise mõte tuli tolleaegsel Võru rajooni ajalehe Töörahva Elu peatoimetajal Mango Paaveril, möödub tänavu 56 aastat. 15. juulil 1963 toimunud võistluse avas Georg Ots, samuti autasustas ta võitjat. 2008. aastast alates on võistluse nimetuseks G. Otsa mälestusvõistlus. Ujumisvõistlusi korraldab Võrumaa Spordiliit koostöös Eesti Ujumisliidu, Võru Linnavalitsuse ning ajalehega Võrumaa Teataja.

ARVAMUS