Menu

.      

VIDEO Pariisi Jumalaema kiriku põleng saadi täielikult kontrolli alla

  • Kirjutas BNS

Pariisi Jumalaema kiriku põleng saadi ööl vastu teisipäeva täielikult kontrolli alla, teatas politsei eestkõneleja kella kolme ajal telekanali CNN sündmuskohal viibivale ajakirjanikule.

Suur hulk inimesi seisis kogu öö Seine jõe kaldal palvetades ja lauldes usulisi viise. Õhkkond oli rahumeelne ja kurb.

Pariisi tuletõrjeamet teatas juba esmaspäeva hilisõhtul, et katedraali peakonstruktsioon on päästetud ja põlengu eest kaitstud ning kaks peamist torni pole enam ohus.

Prantsusmaa president Emmanuel Macron kiitis tuletõrjujate tööd, kelle pingutused võimaldasid päästa mitmeid korvamatuid ajaloolisi aardeid, mis katedraalis asuvad.

Macron kinnitas esmaspäeva õhtul rahvale, et Pariisi Jumalaema kirik taastatakse kindlasti.

 

"Me ehitame selle uuesti üles. Tegemist on meie ajalooga ja seda meilt rahvas ootab. Me kutsume selleks kokku kõik oma ala parimad spetsialistid kogu maailmast ja nad tulevad heameelega," rääkis Macron muu hulgas.

Prantsusmaa miljardär Francois-Henri Pinault lubas ööl vastu esmaspäeva panustada ülesehitustöödesse 100 miljoni euroga.

ÜRO haridus-, teadus- ja kultuuriorganisatsioon UNESCO lubas esmaspäeval Prantsusmaale igakülgset toetust Pariisi Jumalaema kiriku taastamisel, mida nimetas muu hulgas "hindamatuks pärandiks".

Katedraali juurde rahva hulka tulnud tuntud ajaloolane Antoine Torrens märkis, et lõppude lõpuks on tegemist siiski hoonega ja peaasi on see, et keegi surma ei saanud.

"Pariisis on viimastel aastatel nähtud palju hullemaid asju. Lõpuks saab kõiki asju uuesti üles ehitada," lohutas Torrens.

Põlenguga võitles rohkem kui 400 tuletõrjujat. Viimastel andmetel sai kustutustöödel tõsisemalt viga üks tuletõrjuja.


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD