Menu

.      

Aktsiisitõus soodustab musta kütuseäri

Ajakirjanik Vambola Paavo juhib esmaspäevases Postimehes tähelepanu õigele asjale: selle asemel et võidelda väikeste kütusetoojatega, tuleks alandada kütuseaktsiisi, mis muudab välismaalt kütuse toomise mõttetuks. Madalam aktsiis sunnib välismaalasi tulema kütust ostma Eestisse, nii nagu käivad sakslased tegemas sisseoste Luksemburgis, kus kaubad on madalamate maksude tõttu odavamad.


Paavo märgib oma arutluses, et talle tundub, et „keegi oleks ülimalt huvitatud raha väljavoolamisest idanaabri naftabojaaride taskutesse”. Tegelikkuses, ja nagu räägib ka teooria, toidab maksutõus niinimetatud musta äri.


Nagu näitab Eesti maksulaekumiste ja kütuse tarbimise statistika, on alates 2009. aastast mootorikütuste müük kasvanud kolmandiku võrra, ent aktsiisi laekumine on vaatamata korduvatele aktsiisi tõstmistele püsinud samal tasemel, tänavu aasta algul koguni vähenenud. Aktsiisi laekus paremini vaid vahetult pärast maksutõusu 2009. aasta juulis ja 2010. aasta jaanuaris, ülejäänud ajal on laekumise trend olnud pigem langev.


Nagu rääkis üks Venemaalt bensiiniveoga tegelev Läti neiu, kes on juhtumisi lõpetanud politseiakadeemia, käib Lätis väga suur salakaubaäri kõrgel riiklikul tasemel. Kui pool Riia linna sõidab Venemaalt toodud kütusega ja joob vene viina, siis on selge, et kõik see kaup pole tulnud läbi Luhamaa piiripunkti väikeste Passatite kütusepaagis või pagasnikus. Läti inimesed räägivad, et väiksele ärile pandi piir peale just seetõttu, et see hakkas segama suurt musta äri. Salakütust tuuakse Lätti sisse rongiešelonide kaupa ning kogu tarneahelas on ametnikud, kes on lihtlabaselt ära ostetud. Tõenäoliselt toimib sama skeem ka Eestis, näiteks on teada, et aktsiisivabalt Eesti tolliladudesse vagunitega saabunud kütus kaob siin kui tina tuhka pärast mitmekordset omanikuvahetust.


Kogu maailmas on niinimetatud kuivad seadused, aktsiisitõusud ja muud piirangud kehtestatud mitte murelike kodanike, vaid maffia survel. Selline äri muutub seda kasumlikumaks, mida kõrgemad on aktsiisid.


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD