Menu

.      

Misso mehed ja Vene kütus peatasid varguse

See on otsekui saatuse iroonia, et ajal, mil maksu- ja tolliamet asus Lõuna-Eesti elanikke rappima seoses Venemaalt toodud kütusega, aitas seesama kütus peatada suure varguse.

Nimelt rääkisid Misso valla elanikud, et üks kohalik perenaine oli saabunud öösel Venemaalt oma autoga kütust toomast, kui kuulis väljas kahtlasi hääli. Ta ajas üles oma mehe, kes varastatud traktorid kinni pidas. Misso mehed külmetasid väljas peaaegu tund aega, enne kui politsei kohale jõudis.

Misso elanikud valavad ametivõimude peale tuld ja tõrva. Pahameel on õigustatud, sest politsei jäi kurjategijate kinnipidamisega jänni ning päev hiljem läks oma saamatust varjates pettuse teele. Kuidagi teisiti ei saa põhjendada politsei ametlikku seletust, et vargad peeti kinni politsei ja piirivalve kiire tegutsemise tulemusena. Tegelikkuses, nagu teavad Misso elanikud, ei teinud politsei kohapeal suurt midagi. Veelgi enam – selgus, et politseil pole jälgede ajamiseks koeri ning politseil ja piirivalvel puudub omavaheline sidepidamise võimalus.

Inimesed on juba ammu aru saanud, et politsei ei varja infot mitte uurimise huvides, vaid oma saamatuse varjamiseks. Mis teha, kui riik on vaene kui püksinööp, politseilt ei saa nõuda maailmataset. Ent inimesed ei mõista, miks üritab politsei end igal võimalikul juhul ehtida võõraste sulgedega. Nagu teada, saavad kõik muutused alguse tegeliku olukorra tunnistamisest.

Kurb on see, et inimeste silmis pole politsei ja muud ametivõimud juba ammu enam selleks, et kodanikke aidata, vaid võimu tööriistad riigikassa täitmiseks. Olukorras, kus suured ja väiksemad vargused jäävad lahendamata, tegeletakse kampaania korras jalgrattakellade kontrollimisega. Kas ressursse ei võiks otstarbekamalt kasutada?

Misso elanikel on veel üks probleem. Lähim tankla asub Venemaal kümne kilomeetri kaugusel. Eestis on tankla 25 kilomeetri kaugusel Vastseliinas. Venemaalt kütust tankides tohib paagis olla ainult koju sõitmise jagu ehk paar liitrit. Kuidas aga tühja paagiga bensiinijaama sõita?


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD