Menu

.      

Võrumaa omavalitsusjuhid ühinema ei torma

Setomaa kaart Luhamaa autokeskuse juures. Vana Setomaa muutmisest üheks omavalitsuseks täna enam asja ei saa.      Foto: Võrumaa TeatajaKAS ÜHINEDA? • Erinevalt Põlvamaa omavalitsusjuhtidest, keda on tabanud ühinemise tuhin, ei torma Võrumaa omavalitsusjuhid valdasid kokku liitma.

Enne tunamulluseid kohalikke valimisi pandi Põlvamaal kokku Põlva linn ja vald, millele on järgnenud suur kisklemine Põlva volikogus. Enne järgmisi valimisi plaanivad ühinemist Värska ja Mikitamäe vald, mida seob perekondlik side valla juhtide vahel. Mis seisus on Võrumaa omavalitsused, näiteks Meremäe ja Misso vallad, mis on varem ühinemisi kavandanud? Kas Haanja vald paneb peatselt leivad ühte kappi Rõugega, nagu on sahistatud?

„Mitte midagi ei ole,” kommenteeris Misso valla ühinemiskõnelusi vallavanem Lembit Sikk, „me ei tõmble praegu midagi.” Ta lisas, et ei näe praegu kusagilt mingit initsiatiivi ja liitumine lihtsalt liitumise pärast on mõttetu.

Sikk ütles elutargalt, et kui ühinemine oleks mingi imerelv, oleks seda juba ammu tehtud. Praegu on põhiline probleem see, et kogu aur läheb paberimäärimise peale. Vanasti osteti piima turu pealt ja keegi ei surnud ära, nüüd tuleb piima müümiseks tohutult paberit määrida.

Setomaa valla suhtes on Misso vallavanem samuti skeptiline. Ta ütles, et Värska ja Mikitamäe ühinemist võib vaadata pigem kui perekondlikku tehingut, sest Mikitamäe volikogu esimees Imre Liivago on Värska volikogu esimehe Vello Saare väimees.


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD