Menu

.      

Mõniste kandi rikas hariduselu

Mõniste piirkond on tuntud pikaajaliste haridustraditsioonide poolest. Koolihariduse alguseks on välja selgitatud 1730. aasta – aeg, kui lapsi õpetati lugema talutaredes. Kooliseadus, mis kohustas mõisnikke talulastele hariduse andmist korraldama, anti välja alles 1765. aastal.

1918. aastal oli praeguse Mõniste valla territooriumil kolm valda: Vastse-Roosa, Saru ja Mõniste. Igas vallas oli oma kool. Mõniste valla kool alustas tegutsemist Kuutsil 1864. aastal, kui ehitati esimene koolimaja, mis kandis Peetri kooli nime. 1898. aastal ehitati mõisa ja valla toel suurem mansardkorrusega koolimaja. Kuutsil asuv Peetri kool liideti Liisa kooliga ja nii sai kooli nimeks Peetri-Liisa kool. Koolis õppis 100 lapse ümber ja töötas kolm õpetajat.

Eesti Vabariigi väljakuulutamise päeval, 23. veebruaril 1918 jõudsid Mõnistesse Saksa väed ja algas Saksa okupatsioon, mis kestis novembri alguseni. 1918/1919. õppeaastal segadused jätkusid, kuigi sakslased lahkusid. Novembri lõpus algas Vabadussõda ning õppetööd segas sõjategevus Eesti ja Vene vägede vahel. Kuna Mõnistest läks läbi kitsarööpmeline raudtee, siis toimusid seal mitmed olulised kokkupõrked.

Vabariigi algusaastatel kehtis kohustuslik neljaklassiline kooliharidus. Järk-järgult mindi üle kuueklassilistele koolidele.

Umbes pooled õpilastest (80-90 ringis) jäid talveperioodil ööseks internaati. Pärast tunde söödi kõhukene täis. Igaüks sõi seda, mis tal sahvririiulil esmaspäeval kaasavõetust järel oli. Võimalik oli ka köögis suure pliidi peal toitu soojaks ajada.

1940. aastal toimus Eestis riigipööre ja kehtestati nõukogude kord. Hakkas kehtima seitsmeklassiline koolikohustus. Koole hakati nimetama mittetäielikeks keskkoolideks. Mõniste kool oli seitsmeklassiline kuni 1961. aastani, kui Eestis kehtestati kaheksaklassiline koolikohustus. Kaheksaklassiliselt koolihariduselt üheksaklassilisele haridusele mindi üle 1989/90. õppeaastal.

Kasutatud väljavõtteid Mõniste kooli õpilaste kokku pandud ülevaatest „Hariduse saamise võimalused Mõnistes aastatel 1918–2008”.


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD