Menu

.      

Kauplused vähendavad kilekottide tarbimist

Võru Maksimarketis on kilekotid olemas nii puuviljaosakonnas kui ka piimaleti juures.   Foto: KADI ANNOMKAUBANDUS • Viimasel ajal on päevakorras teema, mis käsitleb kauplustes kilekottide tasuta jagamise keelustamist ning tasuliste kilekottide hinnatõusu. Keskkonnaministeerium saatis augusti lõpus välja eelnõu, millega soovitakse Euroopa Liidu direktiividele tuginedes järgmise aasta juulist poodides õhukeste kilekottide tasuta jagamine keelata ning alates 2019. aastast tasuliste kilekottide hinda kuni ühe euroni tõsta. Põhjuseks tuuakse, et plastkandekotid saastavad keskkonda.

Kaubanduskoda kilekottide jagamise keelustamist ning hinnatõusu õigeks ei pea, sest arvab, et tekib olukord, kus üks pakend asendub lihtsalt teisega. Näiteks praegu on pakendatuna saadaval punapeet, porgand, kartul, tomat, kurk, küüslauk, paprika, viinamarjad, kiivid ja mandariinid. Pakendatud kaupade hulk võib kilekottide keelamise tõttu tarbija mugavuse tagamiseks mitmekordistuda ning lõppkokkuvõttes jäätmete hulk ei vähene.

Enamiku Võru kaupluste kassadest kilekotirullid kadunud

Eilse seisuga ei pakkunud enamik Võru linna suuremaid kauplusi kassa juures tasuta õhukese sangadega kilekoti võtmise võimalust, mis veel hiljuti olemas oli. Tasuta vabalt kasutatavad kilekotirullid jäid kassa juures silma vaid Võrumaa toidukeskuses ja Grossi Toidukaupades. Maksimarketi, Rimi, Selveri ja Maxima kassade juures kilekotirulle ei olnud. Küll on kilekottidesse pakendamise võimalus alles piimatoodete leti ning puuvilja- ja lahtiste maiustuste leti juures.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD