Menu

.      

Nooruki surmaga lõppenud intsident jõuab tagasi maakohtusse

  • Kirjutas BNS

Pilt on illustratiivne FOTO: Aigar Nagel

Tartu maakohus peab hakkama uuesti arutama süüasja, mille raames olid kaks alama astme kohut mõistnud kriminaalkorras süüdi noorukit löönud ja sellega tema surma põhjustanud Mati Keemi.

Kaasuse aluseks olevad sündmused toimusid 2016. aasta 14. juulil kesköö paiku, kui 16-aastane nooruk oli koos 18- ja 15-aastase tuttavaga Võrumaal Urvaste vallas Kuldre külas asuva kortermaja ees. Majaelanikust tunnistaja ja ühe teise, 15-aastase noormehe vahel tekkinud tüli tagajärjel lasi viimane maja ees seisnud auto rehvist õhu välja, kusjuures auto kuulus 57-aastase Keemi pojale.

Tunnistajalt sai Keem teada, et keegi tegutseb auto kallal. Süüdistatav läks õue auto juurde, kuid sel hetkel oli seal vaid kannatanu, 16-aastane noormees, keda Keem lõi rusikaga ühe korra näkku. Noormees kukkus ja kaotas teadvuse. Süüdistatava palvel kutsuti seejärel kohale kiirabi ja kannatanu toimetati haiglasse, kus ta suri 15. juuli pealelõunal. Surmaga lõppenud tervisekahjustuse tingis Keemi rusikalöök.

Mullu juuni kesakel tunnistas Tartu maakohus Keemi süüdi surma põhjustamises ja karistas teda seitsmeaastase vangistusega. Kuna asi lahenes kohtus lühimenetluses, vähendati Keemi karistust ühe kolmandiku võrra ning seega tulnuks tal kanda nelja aasta ja kaheksa kuu pikkune vangistus.

Kohtu hinnangul tegutses süüdistatav impulsiivselt, minnes vihaselt õue noormehi korrale kutsuma ja samas välja selgitamata tegelikku olukorda, kes mida täpselt autoga väidetavalt tegi. Ta lõi esimest talle ettejuhtuvat noormeest rusikaga näkku. Kohtu jaoks on määrava tähtsusega see, et Keem täiskasvanud mehena läks ja lõi alaealist noorukit, kes selle tagajärjel suri. Keemi käitumine oli kaalutletud, sihilik, agressiivne ja vägivaldne. See ei ole kuidagi õigustatud ka mitte siis, kui keegi on väidetavalt tema pojale kuuluvat vara rikkunud.

Keem viis seejärel kaasuse ringkonnakohtusse, taotledes kergemat karistust. Keemi kaitsja leidis, et ohvri surma ei põhjustanud mitte niivõrd Keemilt saadud rusikahoop, kui asjaolu, et alaealine noormees oli raskes alkoholjoobes ja varasemate terviseprobleemidega. Tartu ringkonnakohus jättis siiski mullu septembris maakohtu lahendi muutmata.

Seejärel pöördusid Keem ja tema kaitsja riigikohtusse, mis tühistaski teisipäeval mehe süüdimõistmise ja saatis süüasja maakohtusse uueks arutamiseks. Kriminaalkolleegium leiab, et kassatsioonis esitatud menetlusõigust puudutavad väited väärivad osaliselt tähelepanu, samuti peatub kolleegium kassatsioonivälistel küsimustel, kuivõrd tuvastatav on ka süüdistatava olukorda raskendav materiaalõiguse väär kohaldamine. Kõnealused rikkumised nende koostoimes toovad kaasa maa- ja ringkonnakohtu otsuse tühistamise, seisab riigikohtu lahedis.


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD