Menu

.      

Suitsusauna teadjanaine Eda Veeroja: „Võta pööripäeval enda jaoks aega ja mine sauna!”

  • Kirjutas Kalev Annom

Suitsusauna teadjanaine Eda Veeroja Mooska talu metsas vihta komplekteerimas ja puu külge villast lõngakest sidumas. „Kui lähed midagi metsast võtma, siis pead ka vastu andma,” seletab ta lõnga sidumise kohta. Oma esimese viha tegi teadjanaine kahe-kolmeaastaselt. Foto: KALEV ANNOM

9. juunil oli esimene suvistepüha, mida kutsutakse veel suvepühadeks, suipühiks, kasepühadeks, meiudeks, karjasepühaks, tõupühaks, nelipühiks ning Maavalla põhjaservas kiigepühaks.

See on eelkõige naiste püha ja aega suvistepühast pööripäevani peetakse eelkõige naiste ajaks, mil sai hinge tõmmata, vabamat aega nautida, sest pärast pööripäeva ja jaanipäeva algas heinategu.

Suvi algab reedel kell 18.54

Suitsusauna teadjanaine Eda Veeroja ütles Võrumaa Teatajale, et pööripäeval saunas käimine oli vanasti olulisem kui jaanilaupäeval. „Olulisel kohal oli ka lõkketegemine. Mäe otsa tehtud lõke oli märgulõke. Orgu tehti lõke enda tarvis,” rääkis Eda Veeroja.

„Ööpäev enne sauna tuleb tuua allikast klaasnõuga vesi tuppa soojenema, et sellega saunas pesta silmad, visata leili ja ennast üle valada.”

Edasi lugemiseks palun logige sisse

Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja
digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada SIIT.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD