Menu

.      

Fond kutsub toetama Võrumaa õpetaja Merle Sule vähiravi

  • Kirjutas Heleri Lakur

Merle Sulg on töötanud Võrumaal aastakümneid eesti keele ja kirjanduse õpetajana. Foto: VÕRU GÜMNAASIUM

Vähiravifond Kingitud Elu algatas möödunud reedel kampaania staažika Võru õpetaja vähiravi toetamiseks. Merle Sulg peab iga kuu ravi eest maksma ligi 15 000 eurot, naine ise panustab 1000 euroga.

Sel kuul pöördus 53aastane naine fondi poole abitaotlusega. 29 aastat Parksepa keskkoolis, Võru Kreutzwaldi gümnaasiumis ja Võru gümnaasiumis eesti keelt õpetanud naine võitleb hulgimüeloomiga, mille ravi on erakordselt kallis. Selle nädala esmaspäevaks oli toetajate abil Merle Sule raviks kogutud 9660 eurot 244 inimeselt, üleeilse seisuga oli kogutud üle 11 000 euro. Vähiravifondi juhataja Toivo Tänavsuu märkis, et toetusi tiksub vaikselt juurde. „Merle jaoks on tähtis see, et ta saab kindlalt fondile toetuda: me rahastame naise ravi nii kaua, kui vaja,” märgib fondi Kingitud Elu juhataja Toivo Tänavsuu.

Merle õde Riina Laanelepp ütles Võrumaa Teatajale, et veel mõned päevad tagasi ei olnud Merle olukord hea, kuigi nädal enne seda sai ta Merlega vabalt suhelda. „Põhimõtteliselt on fond tema raviks raha eraldanud. Kui palju seda täpselt vaja läheb, ma hetkel ei oska öelda, aga abi ta vajab ilmselgelt,” sõnab Merle Sule õde toimetusele. Tänavsuu kinnitusel on fond tõepoolest teinud otsuse, et rahastada Merle Sule esimeste kuude ravi. „Kui paari kuu pärast selgub, et ravi toimib hästi, siis oleme valmis ka edaspidi rahastama,” lisab Tänavsuu.

Vähiravifondi juhi sõnul ei ole tema jaoks tähtis mitte number, vaid et Merlel ja tema lähedastel oleks kindlustunne, et fondile võib toetuda ja loota. „Ja me toetame kindlasti. Niisugusesse olukorda võib sattuda meist homme igaüks, mille tarvis võib vaja minna väga kallist ravi, mida haigekassa ei rahasta. Juba sel põhjusel tasub fondi toetada. Toeta teisi ja sind toetatakse vastu,” rõhutas Tänavsuu oma vastuses.

2014. aasta kevadest on fond toetanud ligi 900 inimest, kusjuures toetuse on pälvinud absoluutselt kõik inimesed, kes fondi poole on pöördunud ja kuuluvad fondi sihtgruppi. „Meil on tänu lahketele annetajatele jätkunud raha kõikide aitamiseks. Toetame inimeste ravi nii kaua, kuni see toimib – kuni ravil on mõju. Statistiliselt saavad 35–40 protsenti fondi abisaajatest tänu toetusega saadud ravile vähemalt ühe (sageli mitu) kvaliteetset lisaeluaastat juurde. On inimesi, keda me toetame juba kolm-neli aastat järjest, iga kuu. Ravi mõjub nii, et haigus küll ei kao, kuid püsib kontrolli all ja inimesed saavad käia tööl,” sõnas Tänavsuu.

Fond Kingitud Elu toetab praegu koos Merle Sulega kolme Võrumaa inimest. „Paljudele oleme saanud kinkida peamiselt vaid lootust, ravil ei ole olnud pikemaajalist mõju. Seitse abi saanud inimest on lõpetanud ravi, sest vähk on kadunud ja ei ole enam midagi, mida ravida,” kinnitab Tänavsuu.

Jätkuvalt on võimalik aidata, tehes annetuse märksõnaga „Merle raviks”.

SA Hille Tänavsuu Vähiravifond Kingitud Elu

Swedbank: EE212200221059073061

SEB: EE211010220228917224

LHV: EE137700771001442514

Luminor: EE591700017003638161

Coop Pank: EE704204278609604509

www.kingitudelu.ee/annetajale


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD