Menu

.      

FOTOD ja VIDEO Tänavusel Motoshow’l kohtusid tulevik ja minevik

  • Kirjutas Kadi Annom

Üsna pika ajalooga Tartu automessidel ei olnud siiani üles astunud veel Bentley, mis tänavu oma 100. aastapäeva tähistades Motoshow’l täies hiilguses väljas oli. Fotod: AIGAR NAGEL

Tartu Näituste messipaviljonides ja väljakul alanud Eesti suurim automess Motoshow toob kokku sõidu-, tarbe- ja matkaautode, autokeemia ning lisavarustusega tegelevad ettevõtted.

Tänavuse Motoshow eripäraks on see, et kohtuvad uus ja vana. Tartu autoremonditehakse katsetehase 70 aasta juubeli tähistamise puhul on väljas retrobusside näitus. Septembri alguses möödus 70 aastat Tartu autode remondi katsetehase asutamisest, mida tähistatakse messil suure juubelinäitusega. Kollektsioonidest üle Eesti jõuavad Motoshow’le bussid ja furgoonautod, mida rahva seas tuntakse ka kui Tartu puubusse. Ühtekokku on näitusel kümme sõidukit, mille seas nii originaalina säilinud kui ka põhjaliku restaureerimise läbinud masinad. PILDIGALERII 

Bussijuht Tõnis vanarauahunnikust päästetud autobuss TA-6 taustal, millel väljalaskeaasta 1960 ning teadaolev kapitaalremont tehtud 1985. aastal. Selline kodumaine toodang liikus viimati Eesti teedel 30 aasta eest, siis kui vaba Eesti eest lauldi öölaulupidudel ja NLKP keskkomitee peasekretäriks sai Mihhail Gorbatšov. Ka Tõnis ise on ühe sellise bussiga sõitu proovinud. „Olen sõitnud küll, aga eks ta üks algeline asi ole, ajab asja ära,” on Tõnise sõnad.

Samas on uudisena messi mudelivalikus ideeauto. „Kui uudismudelid jõuavad salongidesse vahetult enne näitust või kohe pärast messi, siis esimest korda Motoshow ajaloo jooksul esitleb Škoda külastajatele ideeautot, mis massidesse sellisel kujul ei jõuagi,” rääkis messi projektijuht Henrik Urbel. Nime VISION RS kandev ideeauto on Škoda arusaam tuleviku keskkonnasõbralikust kompaktautost, näiteks on auto interjööris kasutatud veganimaterjale. Esimest korda on sel korral esindatud Briti päritolu luksusautode tootja Bentley, mis tähistab tänavu väärikat 100 aasta juubelit.

Tartu automessidel on selja taga 24 aastat ajalugu. Tänavusel Motoshow’l on uute sõidukite poole pealt esindatud 41 automarki. Näidatakse nii sõiduautosid, väike- ja reisibusse, veokeid kui ka matkaautosid. Uusi mudeleid, mida ei ole Eestis veel laiemale publikule esitletud, on kohal paarikümne ringis.

Messi avapäeva alguses soosis ilm igati väliala külastust ja huvilisi kogunes piisavalt. Enamjaolt tuldi lihtsalt uudistama, sest ega tehnikaost nii kiirelt ning uisapäisa sünnigi. Esialgu soovitakse end asjadega kurssi viia, selgitada välja oma vajadused ja seejärel leida messilt üles pakkujate sobivad võimalused. Sekka väisas Motoshow’d ka neid, kes retrobusside näitusele minevikku meenutama tulid. Juba 20 aastat bussijuhiametit pidanud Tõnis tõdes, et sellisel retronäitusel tuleb noorusaeg meelde. Igapäevaste sõitude tegemisel pooldab ta autoks siiski uuemaid mudeleid, sest need ajad, kus igaüks ise oma sõidukit putitas, on möödas ning remontimise töö jäägu pigem neile, kes seda soovivad ja õppinud on. Tõnis tuleb Motoshow’le igal aastal, kui bussijuhigraafi k vähegi lubab.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD