Menu

.      

FOTOD Haanimiihhi nõvvokoda koos sõpradega aitas pööripäeval päikese pesast välja uut päikeseaastat alustama

  • Kirjutas Kalev Annom

Selline nägi Võrust kuraditosina kilomeetri kaugusel asuv Kaudimägi välja detsembri keskpaigas. Puupakud (pildil paremal) ootasid pööripäeva. Lumi seda ei suutnud ja esimest korda ei olnud talvisel pööripäeval lume raasugi. Nõvvokoja meeste sõnul ei mäleta keegi sellist pööripäeva. Pigem on tulnud lumelabidatega lõkkekoht välja kaevata ja jalgteed rajada. Siin on käinud indiaanlasi ja liivlasi, ministreid ja teadmamehi, sõpru tuhandete kilomeetrite kauguselt, siin on peetud juubeleid ja kuldpulmi. Kaudimäe vägi võlub. Fotod: KALEV ANNOM

HEAD UUT PÄIKESEAASTAT > Laupäeva, 21. detsembri südapäeval askeldas Haanjas 245 meetri kõrgusel Kaudimäel Haanimiihhi nõvvokoja asutajaliige Aare Rätsepp tuleplatsil ja tegi üles märgotule.

„Märgotulega antakse rahvale märku, et midagi tähtsat on tulemas ja talvine pööripäev on lausa ülioluline ja kriitiline pöördepunkt aastas, sest lõpeb vana ja algamas on uus valguseaasta,” seletab Aare Rätsepp udu sisse mattunud mäel.

Aeg muudab inimesed alati selleks, millele nad aega kulutavad. Tao kõnekäänd 

  • Haanimiihhi nõvvokoja 20 aastat ja 77 pööripäeva Haanjas Kaudimäel

Udu on Kaudimäel nii tihe, et päikese, kellest jutt käib, asukohast taevas ei ole märkigi, olgugi et on südapäev. Päike on tõusnud napp kolm tundi tagasi ja asutab loojuma juba kolme tunni pärast. On aasta lühim päev (~6) ja pikim öö (~18 tundi). Päike on alumises pesas viis päeva, mille keskel on maagiline pööripäev ja kuuendal päeval sünnib juba uus päikeseaasta.

Edasi lugemiseks palun logige sisse

Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja
digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada SIIT.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD