Menu

.      

FOTOD Alanud õdede aasta toob Võrru juurde hulga haritud meditsiinitöötajaid

  • Kirjutas Kadri Nagel

Eile lõpetas Tartu tervishoiu kõrgkooli palju võrulasi. Enamik neist õnnestus ka pildile püüda. Lõuna-Eesti haiglas tööle asuvad lõpetajad koos õendusjuht Jana Trollaga (vasakult kolmas). Foto: AIGAR NAGEL

Eesti Õdede Liit kuulutas 20. jaanuaril välja õdede ja ämmaemandate aasta, millega juhitakse tähelepanu sellele, et praegu on Eestis täitmata umbes 500 õe töökohta ning Eesti tervishoid vajaks ideaalis tegelikult juurde ligikaudu 4000 õde. Praegu töötab Eestis umbes 8300 õde.

PILDIGALERII Eile toimus Tartu tervishoiu kõrgkoolis õdede, ämmaemandate, hooldajate, bioanalüütikute, massööride ja radioloogiatehnikute lõpuaktus. Aktusel sai lõputunnistuse peale 50 magistriõppe lõpetaja ka 155 rakendusliku kõrghariduse ja 12 kutseõppe lõpetajat. Nende hulgas lõpetas ka 16 Võru tublit inimest. Esimest aastat saadab kool teele esimesed magistrandid. Lõuna-Eesti haigla õendusjuhi Jana Trolla sõnul see siiski töötajaid neile juurde ei too, sest lõpetajad on juba ühel või teisel moel haiglaga seotud ning õdede puuduse probleem on mõningal määral jõudnud ka Võrru. „Kui meie haiglal ei olnud veel kolm-neli aastat tagasi erilist muret õdede ametikohtade täitmisega, siis nüüd juba paar aastat tagasi on see mure ka meieni jõudnud.

Tõsi, mitmed on nendest seotud lapsehoolduspuhkuste asendamisega ja see kena vahepealne töölt eemalolek on normaalne ja kaunis etapp naise elus ning sellest peame ühiselt rõõmu tundma. Aga teised vabad kohad on tekkinud mõne kolleegi lahkumisega väljateenitud pensionile ja suurendatud on ka õdede ametikohtade arvu seoses töökoormuse tõusuga. Praegu on tarvis juurde õdesid psühhiaatria osakonda, statsionaarse õendusabi osakonda ning kiirabi brigaadijuhi väljaõppega õde,” räägib Jana Trolla.

FOTO: Aigar Nagel

Tähelepanu pööratakse patsiendiõpetusele

Spetsiaalselt õdedele ja ämmaemandatele pühendatud aasta haiglale väga suuri muutusi ei too, sest igal aastal üritatakse oma töötajaid tähtsustada.Kui uurida Jana Trolla käest, millised on nende käesoleva aasta plaanid saab vastuseks, et proovitakse suuremat tähelepanu pöörata patisendiõpetusele. „Kui kooli lõpetamise protsess õnnelikult lõpule jõuab, siis peame õendusjuhtide ja teiste aktiivsete õendustöötajatega natuke selles osas sõjanõu, aga selle aasta üks suuremaid tegemisi on patsiendiõpetusele suurema tähelepanu pööramine ja uute lahenduste rakendamine selles valdkonnas.

Õed on valmis saanud arendusprojekti, mis seda teemat käsitleb ja nüüd ootab ees suur töö, valmis toota uued patsiendiinfo materjalid ja need nüüdisaegsete tehnikavahendite abiga inimesteni tuua. Kogu tegevuse kaugem eesmärk on õpetatud ja haritud patsient ja suurem ohutus õendusabis. Õdede ja ämmaemandate töös on patsiendiõpetus üks ülioluline osa ning kindlasti ei piirdu haigla selle teema fookuses hoidmisega ainult selle ühe aastaga. Ämmaemandate jaoks on sel aastal tähelepanu pööratud kagunurgas uue olukorraga kohanemisele. Koostöö Põlva ja Valga ning Tartu ülikooli kliinikumi kolleegidega on saamas uut kvalitatiivset mõõdet ja värskemat sisu,” tutvustab Trolla plaane.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD