Menu

.      

Võru – Tamula „mere” kaldal koos Tammeliga

  • Kirjutas Kalev Annom

Roosisaare luumehekõnõ Tammel oli juba sündinud, kui dr Fr. R. Kreutzwald 1833. aastal Tartu ülikooli lõpetas ja Võrru linnaarstiks tuli. Võru linnahaigla oli asutatud kuus aastat varem. Kreutzwald pidas linnaarsti ametit 44 aastat. Väga lojaalsed on oma valitud kutsele ka meie perearstid.

Teenekas arst, rajooni keskhaigla peaarst, maakonnaarst, ehitaja, poliitik ja 20 Augusti Klubi liige Hillar Kalda alustas 64 aastat tagasi (1956) Rõuge jaoskonnahaiglas, kus oli kaks arstikohta, kümme voodit, kaks voodit sünnitajatele, kaks ämmaemandat, ööpäevaringne õde, velsker, ambulatoorium. Tol ajal 24aastane Hillar Kalda elas haiglamaja otsas, kus talvel oli nurgas lumi. Elektriga oli kehvasti, vett toodi vaadiga võitööstusest, süstlaid keedeti haigla köögis puupliidil.

„On tohter, haigus ja haige. Kui tohter ja haige koostööd teevad, siis annab haigus alla. Olen veendunud, et sõnal on energeetiline jõud, mida ei näe ja ei saa mõõta, kuid millest on ravimisel abi.

Kuu aja pärast 88aastaseks saav Hillar Kalda seisab endise Rõuge jaoskonnahaigla ees, kus ta alustas tööd 24aastasena ning elas samas majas, mis näha pildil paremal. Majas oli ka ambulatoorium. Hillar Kalda: „Tohtri asi on teha kas või lumele jalajäljed või vajaduse korral tallata sisse teerada, et haige näeks, kuidas terveks saada! Koostöös on haigus võidetav!” Fotod: KALEV ANNOM

Edasi lugemiseks palun logige sisse

Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja
digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada SIIT.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD