Menu

.      

Nähtamatu vägivald ühiskonnas: eakate vastu toime pandud tegudest ei räägita

  • Kirjutas Heleri Lakur

Kõik väärivad ühtmoodi kohtlemist, ka vanemaealine. Eakate puhul on tegemist sügavalt varjatud kuritegevusega ehk siis tegelik vägivalla käes kannatavate üle 65aastaste inimeste arv on suurem. Foto: AIGAR NAGEL

Politsei- ja piirivalveamet registreeris 2019. aastal Eestis 7250 vägivallakuritegu, millest kuus protsenti olid sellised kuriteod, kus kannatanuks või üheks kannatanuks oli eakas ehk siis 65aastane või vanem inimene.

Kokku oli reaalseid kannatanuid 6652, kellest eakad moodustasid ligi kuus protsenti. Statistiliselt ei tundu see arv väga suur, võrreldes naistevastaste vägivallajuhtumitega, mida on üle 60 protsendi juhtumitest. Küll aga on eakate vägivallajuhtumid sageli jäänud märkamata seetõttu, et need toimuvad koduseinte vahel ja sellest ei julge paljud eakad ise rääkida.

Eakate osakaal ühiskonnas kasvab, kasvab ka stress 

Statistikaameti andmetel on 2035. aastaks iga neljas inimene vanem kui 65 aastat, aastal 2060 tõuseb see arv 60 protsendini. Kagu politseijaoskonna Võru piirkonnavanema Anti Paabu sõnul iseloomustab tänapäeva ühiskonda üleüldine vananemine. „Mis seal salata, eakate arv tõuseb ja nende tervis halveneb, see tähendab kasvavat kõrvalabi vajadust ja tihti ka hooldusvajaduse korraldamist, mis toob omakorda kaasa probleeme tööealistele inimestele,” ütleb Paap. „Kui sul on kodus töövõimetu sugulane, kes on eakas ja pead tema eest hoolitsema, kaasneb sellega sageli stress,” selgitab Paap.

Eakatevastane vägivald – kas nähtamatu?

Edasi lugemiseks palun logige sisse

Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja
digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada SIIT.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD