Menu

.      

Lõuna-Eesti Haigla arstid annavad seoses koroona viiruse levikuga nõu

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

FOTO: Aigar Nagel

Kuidas haigus siia jõudis, pole täna üldse enam oluline. Süüdistamine ei aita kedagi. Väga oluline on hoopis see, et täna peaks iga Võru inimene, kellel ilmnevad külmetushaiguse sümptomid, kahtlustama, et ta võib põdeda uut koronaviirust. Mis omakorda tähendab seda, et niipea kui ilmnevad mistahes viirushaiguse ilmingud nagu palavik, köha, valus kurk, nohu, üldine roidumus/väsimus/jõuetus, peab jääma koju.

Koju peavad jääma ka kõik haigestunuga ühes majapidamises elavad inimesed. Vältima peab igasuguseid kontakte teiste isikutega. Haigestunu ei tohi minna poodi ega ka ühtegi teise avalikku kohta, kus ta võib teistega kokku puutuda. Samamoodi peaksid käituma ka kõik haigestunuga koos elavad pereliikmed, isegi kui nad on veel terved, sest keegi ei tea millisest hetkest nad võivad osutuda nakkuse edasi kandjaks. Inimene võib olla nakkuse allikaks juba 1 – 2 päeva enne seda kui tal endal haiguse sümptomid tekivad.

Miks peab ennast koju isoleerima? Sest viiruse levitamine on ohtlik eakatele, kroonilisi haigusi põdevatele ja nõrgestatud vastupanuga inimestele. Seega, sõltumata sümptomite raskusest, tuleb olla kodus. Nagu on ka paljud asjatundjad selgitanud, siis suurel hulgal juhtudel võivad haiguse sümptomid olla üsna leebed, mistõttu inimene ei oska kahtlustadagi, et on nakkuse levitaja.

Suur hulk täiskasvanutest on harjunud kergete külmetushaiguste sümptoomidega oma igapäevast elurutiini jätkama. Käima tööl, poes, tuttavatel külas, teatris, kinos, restoranis jm avalikes kohtades. Rääkimata sellest, et taoline teguviis võib olla ohtlik inimese enda tervisele, on see üliohtlik osadele kaaskodanikele. Sellisel moel viirushaigust levitades jõuab haigus varem või hiljem nendeni, kellele nakatumine võib lõppeda surmaga. Külmetushaigus ägestab sageli kroonilisi südame ja kopsuhaigusi viies organismi nii tasakaalust välja, et ka kõige intensiivsem ravi ei pruugi aidata. Suures ohus on vähiravi saavad või mõnel muul põhjusel väga madala vastupanuvõimega (immuunpuudulikkusega) inimesed ning eakad.

Uus koronaviirus levib hästi seetõttu, et ta on inimorganismile tundmatu ja kõik, kes temaga lähedalt kokku puutuvad, selle nakkuse ka saavad. Sõltuvalt kokkupuute ajast ja organismi sattunud viiruse hulgast ning loomulikult ka inimese individuaalset kaitsevõimest, võib põdemine olla väga erinev. Väga kergetest nähtudest kuni üliraske seisundini.

Kuna viiruse kohapealne levik on kinnitunud, pole uute analüüside võtmine enam nii määrava tähtsusega, mistõttu plaaniti reedel korraks ka massiline proovide tegemine lõpetada, hiljem siiski otsustati veel jätkata. Haigustunnustega inimene, sõltumata proovi vastustest, peab püsima kodus, eriti praegusel ajal. Kui ühel pereliikmel on haigus analüüsiga kinnitunud aga teisel, kellel on samad haiguse tunnused on proov negatiivne, ei tähenda see ilmtingimata, et temal haigust ei ole. Analüüsi vastus võib sõltuda sellest, millal haiguse ajal proov võeti. Seega, ka sõltumata proovi vastusest, tuleb haigussümptomitega inimesel püsida kodus ja jälgida järgnevaid juhiseid:

• Ei tohi külastada lähedasi, käia poes jne. Toit ja muu elementaarselt vajalik tuleb paluda lähedastel, sõpradel, naabritel või teistel abivalmis inimestel kodu ukse taha tuua. Ka oma abistajatega tuleb lähikontakte vältida.

• Ka ühes majapidamises elades peaks haigustunnustega inimene olema võimalusel ülejäänud pereliikmetest eraldi, hästi ventileeritavas ruumis. Jälgima, et köhimisel ja aevastamisel tekkivad piisakesed ei satuks pereliikmete poolt sisse hingatavasse õhku, ühiselt kasutatavatele pindadele.
• Enda ja teiste kaitseks tuleb nii haigetel kui tervetel jälgida elementaarseid hügieenireegleid. Pesta sageli käsi sooja vee ja seebiga. Alati tuleb käsi pesta enne söömist, peale tualeti kasutamist, peale nina nuuskamist, köhimist või aevastamist, peale avalikus kohas viibimist või avalikus ruumis pindade katsumist, peale teise inimese katsumist/kätlemist.

• Koju peaks varuma palavikku alandavaid, köha leevendavaid ravimeid. Inimesed, kes peavad igapäevaselt ravimeid tarvitama, peaksid hoidma kodus vähemalt ühe kuu varu ka oma vajalikke retseptiravimeid.

• Organismi vastupanu tugevdamiseks on oluline mõõduks füüsiline koormus vabas õhus, piisav uni, tervislik toit. Vältida sportimist kinnistes, halvasti ventileeritavates ruumides. Et terve püsida, tuleks vältida suuremaid rahvahulki, ka poes võiks käia sellisel ajal kui seal vähem rahvast on.

• Haigestudes leevenda vaevusi, vajadusel küsi telefonitsi nõu perearstilt või perearsti nõuandeliinilt 1220. Kui terviseseisund äkiliselt halveneb tuleb helistada 112.

Kindlasti tuleb jälgida ka oma üksi elavaid naabreid - kas neil on toitu, ravimeid. Selles osas tuleks võimalusel telefoni teel regulaarselt suhelda, kuid vältida lähikontakti.

Sealhulgas on ka väga oluline, et veel terved, kuid riskirühma kuuluvad inimesed (eakad, krooniliste südame- ja kopsuhaigustega, immuunpuudulikkusega), ei käiks avalikes kohtades, vaid püsiksid kodus. Võimalusel tooks keegi teine toidu, vajaminevad ravimid jms, et riskirühma kuuluv inimene ei peaks ise poodi või apteeki minema. Sealjuures peaks kindlasti vältima lähikontakti ka abi osutajaga - võimalusel toidukott jätta ukse taha jms. Kui aga riskirühma kuuluv inimene haigestub, tuleks sellest teada anda oma perearstile ja küsida edasise osas täpsemat nõu.

Agnes Aart, Lõuna-Eesti Haigla ravijuht
Anne Kallaste, Lõuna-Eesti Haigla nakkushaiguste arst

Seotud lood


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD