Menu

.      

Teejuht hea emakeele juurde

  • Kirjutas Liina Valper

Leonora Rinken eesti keele tunnis. Foto: VÕRUMAA MUUSEUMI KOGU

PABERLEHET> 25. märtsil möödub sada aastat Võrusool asunud kooli eesti keele ja kirjanduse õpetaja Leonora Rinkeni sünnist. Tema surmadaatum on 8. jaanuar 2006. 

Kuueklassilise algkooli õpetaja kutse oli Leonora Rinken (toona Hütt) saanud sõjaeelsest Tallinna pedagoogiumist. Lõputunnistus andis võimaluse paljusid aineid õpetada ja seda oli tulnud ka teha. Meie Soo koolis teadsime teda kui eesti keele ehk emakeele õpetajat. Seda viimast – emakeele – armastas õpetaja Rinken ka ise kasutada.

Kooli Võrusool, tolleaegse nimega Võru 3. mittetäielik keskkool (MTK),  tuli Leonora Rinken 1947. aasta sügisel. Pärast nimetati kool ümber Võru 3. 7klassiliseks kooliks; uus nimevahetus tuli kaheksanda klassi lisandumisel. Kool sai nime Võru 2. 8klassiline kool. Seal möödusidki õpetaja Rinkeni peamised tööaastad kuni pensionile jäämiseni aastal 1972. Aastatel1948–1956 oli ta õppealajuhataja. Leonora Rinken oli tunnustatud pedagoog, kes 1960. aastal pälvis tollase kõrgeima autasu – Lenini ordeni. Tema autasude ritta kuuluvad ka medal „Eeskujuliku töö eest” (1956) ja Eesti NSV teenelise õpetaja aunimetus (1962).

Õpetaja Leonora Rinken ei kuulunud kommunistlikku parteisse.

Edasi lugemiseks palun logige sisse

Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja
digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada SIIT.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD