Menu

.      

VIDEO JA FOTOD Võru kalmistu veekraanid avati kasutajatele

  • Kirjutas Kadi Annom

Täna pärastlõunal kalmistut külastades märkasid tähelepanelikud möödujad, et kraanid on kevadiseks hooajaks avatud ning nende töövalmidust kontrollisid linnapea Anti Allas ja abilinnapea Toomas Sarapuu. FOTOD: Aigar Nagel

Möödunud aasta detsembrikuu teises pooles tekitasid palju jutukõmu Võru kalmistule paigaldatud moodsad kraanid. Veevõtukohtade modernne väljanägemine pani toona nii mõnegi mööduja arvama, justkui tegu oleks hoopis valgustitega. 21. detsembril ilmunud Võrumaa Teataja artiklis selgitas kalmistu järelevalvespetsialist Asa Mõttus, et tegemist on hoopis uute veekraanidega, mille paigaldamist küll alustati, kuid mis avatakse kasutamiseks alles kevadel.

Täna pärastlõunal kalmistut külastades märkasid tähelepanelikud möödujad, et kraanid on kevadiseks hooajaks avatud ning nende töövalmidust kontrollisid linnapea Anti Allas ja abilinnapea Toomas Sarapuu.

FOTOD: Aigar Nagel

11 paigaldatud kraani on mõeldud kalmistule kastmisvee viimiseks, alles jäävad ka mõned kaevud. "Kalmistule paigaldatud kraanid on selleks, et lihtsustada kastmisvee kättesaamist kalmistul. Kraanide kogumaksumuseks on ligi 69 000 eurot, millest 15 000 eurot panustas Võru vald ja ülejäänu Võru linn," selgitas Allas täna pärastlõunal kraani testides.

Kraanid töötavad automaatselt, pärast nupule vajutamist jookseb vesi kümme sekundit ja seiskub siis ise, et välida kraanide lahtiununemist ja sellest veeraiskamist. Prooviveevõtul tegi linnapea Anti Allas kindlaks, et ühe ämbritäie vee saamiseks kulub kaheksa nupuvajutust ning kaks minutit ja üheksa sekundit aega. "Vaatame üle ka kalmistul olevate kaevude seisukorrad ning selle järgi otsustame, millised neist kasutamiseks alles jäävad," lubab Sarapuu.


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD