Menu

.      

Kas petumaasikas või ehtne kodumaine maasikas?

  • Kirjutas Heleri Lakur

Tasuja talu peremehe Toomas Lillo sõnul müüakse hooajavälisel ajal importmaasikaid ning suvel enda kasvatatud maasikaid ja herneid. Veel päev enne võidupüha müüdi talutelgis viimast päeva välismaa maasikaid, pärast jaanipäeva pidi saama sealt osta endi kasvatatud avamaamaasikaid. Tasuja talu on maasikaid kasvatanud juba kaheksa aastat. Peremehe sõnul jälgitakse kaubaliikumisreegleid ja ostjaid teavitatakse alati marja päritolust. Foto: AIGAR NAGEL

Põllumajandusameti üheks ülesandeks on hallata riiklikke registreid, teha otsuseid ning teha riiklikku järelevalvet põllundussaaduste üle. Juuni alguses tuvastas amet aprilli- ja maikuu jooksul seitsmel välimüügiletil pakutaval aiandustootel turustamisnõuete kontrolli käigus mitu puudust. Pakenditel puudusid sageli pakendimärgistus või saatedokumendid. Samuti on tarbija jaoks eksitav välismaiste puuviljade ja marjade edasimüüjate reklaam.

Väga sage on ka tahtlik petumarja müümine Eesti maasika pähe. Juhtumite arv, kui tarbija satub ostma kohaliku marja asemel hoopis naaberriigi, Kreeka või Poola päritolu marja, on sagedane.

Kes tahaks põrsast kotis

Olukord on muret tekitav nii ausa maasikakasvataja kui ka tarbija jaoks. Veelgi enam, tekitatud on olukord, kus edasimüüjate kontrollimine on muutunud peaaegu ilmvõimatuks. Marjakasvataja, kes püüab kõigest väest oma marja õiglase hinnaga müüa, et tagasi teenida nii aeg kui ka kulutused, jääb ikkagi kaotajaks.

Edasi lugemiseks palun logige sisse

Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja
digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada SIIT.

20 PÄEVA ENIMLOETUD