Menu

.      

Mida tähendab elada sajand

  • Kirjutas Veronika Varik

Hermilde Raudpuu koduaias. Foto: ERAKOGU

Kuigi meeste ja naiste oodatav eluiga on tänapäeval oluliselt pikenenud (meestel 73,9 ja naistel 82,4 aastat), elab statistikale tuginedes kummagi sugupoole puhul kolmekohalise sünnipäevani üks sajast. Vastseliinast Kaagu külast pärit, kuid viimased kolm aastat Meremäe hooldekodus oma päevi mööda saatev Hermilde Raudpuu on üks neist.

Ta sündis 1920. aasta 9. juulil Oraval pere kolmanda lapsena, seega pool aastat pärast Vabadussõja lõppu, mil rahu tingimustes saadi Eesti riiki üles ehitama hakata. Ajad ja olud olid vaesed ning see peegeldus ka pere elukäigus. Isa Oskar oli põllutööline, ema Emilie aga kodune. Perel oli väike majake köögi ja ühe toaga, kuhu pidi aastate jooksul ära mahtuma suur pere: vanemad ja kaheksa last, kellest küll kaks lahkusid noores eas. Leivajahu järel käidi Petseris, leiba küpsetas ema. Põhitoiduks oli tangupuder. Liharaasuke pandi patta keema ning jagati hiljem kõigi vahel ära. Kaevu polnud ning vett toodi soost. Tarbevesi kurnati läbi riide. Pere pidas lehma, hiljem ka sigu.

Edasi lugemiseks palun logige sisse

Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja
digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada SIIT.

20 PÄEVA ENIMLOETUD