Menu

.      

Saksamaa energiahiid sihib Eesti taastuvenergia turgu

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Juhan Aguraiuja

Saksamaa üks juhtivaid energiatootjaid Danpower GmbH, mis kuulub Enercity kontserni, otsib Eestis taastuvenergia projekte, kuhu on valmis investeerima kuni 100 miljonit eurot.

„Meile pakuvad Eestis huvi väikese ja keskmise suurusega taastuvenergeetika projektid, mille investeeringu maht on kuni 100 miljonit eurot. Eriti meeldib meile ellu viia innovaatilisi ja keerukaid projekte,“ ütles Danpower GmbH tütarfirma Danpower Eesti ASi juhatuse liige Juhan Aguraiuja. Praegu kuuluvad Danpower Eestile Võru ja Puiga kaugküttesüsteemid.

Aguraiuja selgitas, et Danpower eelistab projektidesse siseneda kas 100 protsendilise osalusega või enamusinvestorina, kel on aktiivne roll projektide realiseerimises. „Eelistatud on algusfaasis projektid, kus on suur vajadus insenertehnilise pädevuse järgi, kuid oleme valmis sisenema juba ka hilisemas staadiumis või valmis projektidesse,“ lisas ta.

Danpoweri põhikompetentsid on taastuvate kütuste nagu olme-, puidu- ja protsessijäätmete põletamine, samuti biogaasi ja biometaani valmistamine ning kaugkütte- või tööstussoojuse pakkumine. Kontsern omab suurt kogemust ka tuuleenergeetikas ning erinevates salvestustehnoloogiates.

Saksamaa on lubanud 2038. aastaks loobuda kivisöe kasutamisest soojuse ja elektri tootmisel, mis kohustab riiki otsima keskkonnasõbralikumaid viise, kuidas energiat toota. Taastuvenergiale keskendunud Danpower on nende muutuste esirinnas. „Saksamaa suurkorporatsiooni kogemusest roheprojektide arendamisel võiks kasu olla ka Eestil, kel seisavad lähiaastatel ees sarnased väljakutsed,“ ütles Aguraiuja.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) välisinvesteeringute keskus on Danpoweriga koostööd teinud 2012. aastast, kui Danpower omandas ASi Võru Soojus. EASi välisinvesteeringute keskuse juht Kaspar Kork ütles, Danpoweril on pikaajaline kogemus ja ekspertteadmised energeetika ja iseäranis taastuvenergeetika valdkonnas. „Sellist tüüpi ettevõtete investeeringute saamise nimel käib maailmas tihe konkurents. Oleme omalt poolt valmis Danpowerit igakülgselt aitama, et nende tegevus siin kulgeks võimalikult sujuvalt,“ rääkis ta. Kork tõi välja, et EAS on viimasel ajal aidanud Eestisse meelitada näiteks Volkswageni autotarkvarafirma tütarettevõtte Car.Software Estonia ASi.

Enercity AG on Saksamaa üks suuremaid energiaettevõtteid, mis varustab gaasi, joogivee, kaugkütte ning elektriga enam kui 623 000 klienti Hannoveris ja selle ümbruses. Lisaks on Enercity Saksamaa juhtiv maismaatuuleparkide arendaja, kes opereerib 21 tuuleparki võimsusega 345 MW ja haldab teiste firmade tuuleparke võimsusega 700 MW. Enercitys töötab kokku ligi 2900 inimest ja kontserni käive ületab 3,1 miljardi piiri.

Enercity kontserni kuulub Danpower GmbH, kes on üks Saksamaa juhtivaid energiatootjaid. Danpower panustab tulevikule orienteeritud ja jätkusuutlikku soojatootmisesse, kasutades oma opereeritavates jaamades soojatootmiseks uusimaid tehnoloogiaid ja ressursitõhusaid energiaallikaid nagu biomass, biogaas, puidupelletid ja jäätmed.

Danpoweri kontserni kuulub omakorda Danpower Eesti AS, kes opereerib Võru ja Puiga kaugküttesüsteemi, kuhu on alates 2012. aastast investeerinud rohkem 7 miljonit eurot. Lisaks kaugkütte pakkumisele avas Danpower 2013. aastal Võrus saksakeelse klienditeeninduskeskuse, mille töötajad teenindavad kirjalikult ja telefoni teel kontserni omaniku Enercity Saksamaal asuvaid kliente.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD