Menu

.      

Anna Rinne – 100

Anna Rinne 2012. aastal. Foto: MARIS KÜTTEluloolist

Aasta 1913, kui kroonitud Euroopa tähistas Romanovite dünastia esiletõusu 300. aastapäeva, on ühtlasi ka Anna (Anni) Rinne sünniaasta (25. oktoober). Ent Vene hiigelriik oli pöördumas juba siis langusele. Märtsis 1917 loobus keiser Nikolai II troonist ning kaamos, anarhia ja nälg vallutasid aastakümneteks selle maailmariigi. Pärast riigipööret Peterburis ja Tartu rahulepingut Venemaaga õnnestus Rinnede perel 1920. sügisel opteeruda Peterburist Eestisse ja asuda elama Võrru.

Kujuteldav õnnemaa ja isegi lihtne inimlik elu olid revolutsiooni ning sõdade keerises hajunud kättesaamatusse kaugusse mitte ainult Peterburis, vaid ka siinsamas Võrus. Rinnede pere jäi aastateks Kandle teatrimaja põrandaaluseks sõna kõige sisulisemas tähenduses. Kui põranda peal kestsid proovid ja trall hilisööni, siis põrandaalustel väikeste lastega tuli oma punkris kannatlikult oodata, millal saatus halastab ja suvatseb neile öörahu kinkida.

Võru õpetajate seminari hoone, Võru linna 1. 7-klassiline kool, kui seal õpetas lapsi tänane juubilar, õpetaja Anni Rinne (2010). Fotod: ERIK KAMBERG1921. aastal algas Anni koolitee Võru linna 1. algkoolis ehk „kirikukoolis”. Samal aastal alustas tööd Võru õpetajate seminar ehk Käisi kool.

Pärast algkooli lõpetamist õnnestus Anni Rinnel jätkata õpinguid õpetajate seminari pikal ja käänulisel teel. Just nimelt „õnnestus” ja seda tänu seminari direktori Johannes Käisi sekkumisele, sest muusikaõpetaja oli lausa ülbelt jätnud hapra tütarlapse eksamihinde arvestamata. Teise õpetaja kohalekutsumine ja korduseksam lahendasid olukorra ning Anni Rinne võeti varuõpilasena seminaristide nimekirja.


20 PÄEVA ENIMLOETUD