Menu

.      

Maavanematrall on alanud

Kuivõrd Eestis maavanemaid õigupoolest ei valita, vaid määratakse, annab see võimaluse eri spekulatsioonideks. Maavanemate valimine on kulgenud suuremate ja väiksemate intriigide saatel.

Võtame näiteks Võru abilinnapea ametikohalt Läänemaale maavanemaks läinud Innar Mäesalu. Tegemist oli puhtalt poliitilise otsusega, et lohutada napilt riigikogust välja jäänud aktiivset erakonna liiget, kes tegelikult oli Läänemaal ja saartel täiesti tundmatu. Mäesalu ametiaeg maavanemana jäigi poolikuks – pärast riigikogu liikme Tarmo Leinatamme surma oli Mäesalu sunnitud siirduma riigikokku, sest vastasel korral oleks parlamenti pääsenud järgmine asendusliige, kilekotiafääri avalikustanud Silver Meikar. Mäesalust vabaks jäänud Läänemaa maavanema koht on juba poolteist aastat vakantne. Kevadel kandideeris Innar Mäesalu Läänemaal Reformierakonna nimekirjas riigikokku, aga valituks ei osutunud. Nüüd on ta vaba mees ja ootab poliitilist otsust, et taas mõnele maavanemakohale potsatada, kas siis Haapsalus või Võrus.

Võru maavanema koha ümber algasid intriigid pärast seda, kui endine maavanem Ülo Tulik teatas pärast 2009. aasta kohalikke valimisi, et ei asu vaatamata lubadustele linnapeakohale, vaid jätkab maavanemana. Tuliku otsus tõi kaasa IRLi Võru osakonna lõhenemise, mille tulemusel oleks Võru maavanema koht võinud minna IRLi käest Reformierakonna kätte. Uue maavanema kandidaadina käiski tookord läbi Innar Mäesalu nimi, spekuleeriti ka Jüri Kaveriga. Ent samal ajal teatas riigikogu reformierakondlasest liige Margus Lepik, et siirdub Valga maavanemaks, mistõttu jäi Võru maavanema koht IRLile alles ja on seda praeguseni.

Võru maavanema valimisega seotud spekulatsioonidele lisab vürtsi asjaolu, et sotside uueks juhiks sai Jevgeni Ossinovski, kelle parem käsi Inara Luigas võib soovida sotsidele Võru maavanema kohta.

Mitmed riigikogu liikmed ja Võrumaa omavalitsusjuhid leiavad, et praegune maavanem Andres Kõiv on oma ametis head tööd teinud ning võiks seetõttu sel ametikohal jätkata. Võib-olla lähebki nii.{fcomment}


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD