Menu

.      

Lõuna-Eesti vahvaimad võrukaelad ootavad jõule

„Lõuna-Eesti vahvaima võrukaela” konkursi võitjad, aasta ja seitsmekuune Maiken (vasakul) ning aasta ja üheksakuune Maria.  Foto: ERAKOGUJÕULUOOTUS • Võrumaa Teataja kevadsuvise lastefotode konkursi „Lõuna-Eesti vahvaim võrukael” võitja Maria ja rahvalemmik Maiken on vahepealse ajaga kõvasti kasvanud ja uusi asju juurde õppinud. Uurisime nende emadelt, kuidas lastel läheb ja kuidas võrukaelte peredes jõulupühi veedetakse.

Nüüdseks aasta ja seitsmekuuse Maiken Ristisaare ema Kristi Kask Tsoorust rääkis, et väike Maiken, kes sai Võrukaela konkursil rahvalemmiku tiitli, on vahepealsete kuudega palju uusi sõnu õppinud ja talle meeldib kõvasti tantsida – kõige järgi, mis telekast tuleb.

Tsooru võrukaela pere jõule veedetakse koduselt pereringis, kuid kindlasti käiakse külas ka Maikeni kahel vanavanaemal, kes mõlemad elavad Kangstis. Sealt on Maikenil lootust ka kingitusi saada. Osad kingitused on väikesel tüdrukul aga juba käes. „Tsoorus oli jõulupidu ära,” ütles ema. „Maiken sai omale kassa, tantsumati ja muidugi palju kommi.”

Võrukaela konkursi võitja, praeguseks aasta ja üheksakuuse Maria Mõttuse ema Rita Soosaar ütles, et väike Maria on veel suurem võrukael kui varem. „Kiusab emmet, räägib palju, isegi juba viie-kuuesõnaliste lausetega. Oskab öelda: anna süüa, anna juua! Suur jutupaunik on ta meil.” Veel meeldivad Mariale pildiraamatud ning eriti Anttila kataloog, kust talle meeldib pilte vaadata ja neile näpuga näidates öelda: emme kleidid, emme saapad.

Jõulupühad veedavad Maria ja tema emme-issi Rõuges, kuhu koguneb terve pere ja kindlasti ka Maria nimekaim, vanaema Maria. Plaanis on kuusepuu tuppa tuua, ahjus head sööki teha ja jõuluvana külla kutsuda. Maria kohtub jõuluvanaga esimest korda ja Rita on pisut mures, kas väike piiga teda äkki kartma ei hakka. Põhjust on aga Marial jõulutaati oodata küll – tema issi on talle nukuvankri lubanud kinkida.

Väikesed võrukaelad ja nende pered tervitavad kõiki Võrumaa Teataja lugejaid jõulupühade puhul ja tänavad südamest kõiki oma toetajaid konkursil.

 

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD