Menu

.      

Tippsuusatajaid ühendav Team Haanja plaanib Lahti MMil jõuda sprindifinaalidesse

  • Kirjutas Gregor Saluveer

Võrust pärit Raido Ränkel (vasakul) ja tema kõrval Marko Kilp on maailma edetabelis hetkel Eesti tugevaimad murdmaasuusatajad. Nende kõrvale paremal Team Haanja treener Anti Saarepuu. Fotod: GREGOR SALUVEER

SUUSASPORT ❯ Eesti praeguseid tippsuusatajaid ühendav Team Haanja naasis nädala alguses Tour de Ski võistluselt. Peale maailmakarikasarja ja järgmise aasta taliolümpiamängude on suusatiimi lähema aja eesmärgiks jõuda veebruari lõpus Lahtis algavatel maailmameistrivõistlustel vähemalt poolfinaali.

„Meie selle hooaja põhieesmärgiks on head tulemused Lahti maailmameistrivõistlustel,” ütles Team Haanja peatreener Anti Saarepuu. „Nii Marko Kilp kui ka Raido Ränkel võiksid hea sõidu korral jõuda 12 parema hulka ehk poolfinaali, meeskonnasprindis tahame aga heidelda kuue parema tiimi hulgas.”

Kaheksat Eesti suusatajat ühendava Team Haanja moodustamisel peeti asutajate sõnul silmas eelkõige 2018. aastal Lõuna-Koreas toimuvaid taliolümpiamänge. „Olümpiamängud on meie järgmine suur eesmärk, mille nimel teeme praegu iga päev tööd,” ütles Saarepuu.

Haanjas lumi varakult maas

Tiimile nime valimisel võeti Saarepuu sõnul arvesse Haanja tuntust suusakohana. „Läbi aegade on Haanja olnud kõva suusakoht,” rääkis Saarepuu. „Juba varasemal ajal, enne tehislumesüsteemide kasutuselevõtmist oli Haanjas lumi alati varem maas kui mujal Eestis.”

Team Haanja treenis teisipäeval Haanjas värske lumekatte saanud suusaradadel. Raido Ränkeli (vasakul) ütles tulevikuplaane kommenteerides, et meeskond võtab hetkel „aasta korraga.”

2015. aasta keskel asutatud suusameeskonna Team Haanja koosseisu kuulub kaheksa Eesti suusatajat, nende hulgas ka Võru suusaklubi mehed Raido Ränkel ja Marko Kilp. Tiimi kuuluvad veel Triin Ojaste, Algo Kärp, Aivar Rehemaa, Alvar Johannes Alev, Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu.

Kuigi praegu keskendub tiim MK-sarja edule ja põhisuusatajate taliolümpiaks ettevalmistamisele, ei välista Saarepuu tulevikus noorteprogramme. „Me jälgime, kuidas ka Võru suusaklubi noored suusatajad arenevad ja üritame omalt poolt neid motiveerida,” lisas Saarepuu.

Tour de Ski jäi pooleli

Eelmise aasta viimasel päeval alanud murdmaasuusatamise rahvusvahelises võistlussarjas Tour de Ski osalenud Kilp, Ränkel, Tammjärv ja Kümmel jätsid võistluse pärast kahte etappi pooleli. Parima eestlasena katkestas võistluse 56. kohalt Ränkel.

„Tour de Ski meil kõige paremini ei läinud,” lausus Saarepuu. „Vabatehnikasprindi kvalifikatsioonis sai Kilp 32. koha ega pääsenud napilt edasi, kümme kilomeetri klassikalise tehnika ühisstardist alustasid poisid viimasest reast, sealt ettepoole heideldes läks raisku palju energiat.”

Suusasõjas vaherahu

Viimased nädalad on Eesti suusatamist varjutanud niinimetatud suusasõda, mille sisuks on Eesti Suusaliidu (ESL) ja Team Haanja eriarvamused sportlastega sõlmitavate lepingute osas. Suusatiim leiab, et ESLi koostatud lepingud on ühepoolsed ning sportlaste suhtes isegi „orjastavad”.

„Hetkel on suured vaidlused siiski vaibunud ja lepingust me praegu ei räägi,” ütles Saarepuu. „Võistluste ajal on vaherahu ja ma loodan, et mõlemad pooled peavad sellest kinni.” Lepingust räägitakse tema sõnul edasi kevadel, praegu keskendutakse treeningutele ja võistlustele ega raisata energiat mujale.

Mis on Team Haanja?

Team Haanja on sportlaste initsiatiivil loodud MTÜ, mille eesmärgiks on uute sportlaste viimine maailma tippu ja seniste tegijate konkurentsis püsimine.

MTÜ Team Haanja asutajateks on kaheksa Eesti suusatajat: Triin Ojaste, Algo Kärp, Raido Ränkel, Aivar Rehemaa, Marko Kilp, Alvar Johannes Alev, Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu.

Meeskonna eesmärk on saavutada hea esinemisega MK-sarjas ja Lahti MMil Eestile võimalikult suur osalemiskvoot järgmise aasta taliolümpiamängudeks.

Team Haanja on võtnud eeskuju sarnasel põhimõttel töötavatest eratiimidest Soomes, Rootsis ja Norras, mis toimivad ühise suurema eesmärgi nimel, omades seejuures iseseisvat sponsoristruktuuri.

Team Haanja esimene sponsor oli AS Merko Ehitus, kes sõlmis Team Haanjaga käesolevaks hooajaks koostöölepingu mahus 130 000 eurot. Sportlasi toetab autodega AS Elke Auto.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD