Menu

.      

Maavanem Andres Kõiv lahkumisintervjuus: „Ma tegelikult ei lahku”

Foto: ANDREI JAVNAŠANMaavanem Andres Kõivul pidi eile olema viimane tööpäev vedada 30-liikmelist maavalitsuse kollektiivi koos lahkumise tähistamisega. Täna viis aastat tagasi asus Andres Kõiv ametisse ja täna oleks ta pidanud ametist lahkuma. Pärast seda oleks maavanema kohused kuni uue maavanema ametisse nimetamiseni üle võtnud maasekretär Heli Põhja, nagu see tavaliselt on käinud. Ent tuleb välja, et maavanem ei lahku. Miks, selgub järgnevast intervjuust.

Enne intervjuu juurde asumist tuleks alustada sellest, kuidas maavanem viis aastat tagasi ametisse asudes seadis eesmärgiks endise maavanema, kadunud Robert Lepiksoni ideede elluviimise. Selleks oli eelkõige eelduste loomine Võrumaa majanduse arendamiseks, tööstusalade ja kuivamaasadama loomine. Kui Lepikson oleks 15 aastat tagasi saanud oma ideed ellu viia, siis räägitaks Võrumaal praegu hoopis teist juttu ega muretsetaks inimeste lahkumise pärast. Ajas tagasi vaadates nägi kogenud majandusmees Lepikson paljusid asju ette. Ta toetas haldusreformi ja maakondade ühendamist. Siis oli Eesti majandus veel väga heas seisus ja arenes mühinal, mistõttu oli reformideks õige aeg. Kahjuks Vabariigi Valitsus toona tulevikku ette näha ei osanud ning Lepiksoni ideed põrkusid vastu müüri ja ta pidi enne tähtaega maavanemaameti maha panema. Viis aastat tagasi ametisse asunud värskel maavanemal oli võimalus varasemaid vigu parandada ja kasvõi osa Lepiksoni ideedest ellu viia. Uurime, kas Andres Kõiv on sellega hakkama saanud. Kohtusime maavanemaga kolmapäeval, kui polnud veel tulnud avalikuks, et ta tegelikult veel ametist ei lahku.

Mõned omavalitsusjuhid, kes toetavad senise maavanema jätkamist, märkisid, et ühe ametiaja jooksul ei jõuagi midagi suurt ära teha. Kas see on nii?

Andres Kõiv: Eks ole jõudnud ikka üht-teist teha ka, aga tõeliselt suurte asjade jaoks on viis aastat tõepoolest lühike aeg. Asjaajamine ja bürokraatia võtab oma aja, eriti kui pole sentigi raha. Paras kunsttükk on sellises olukorras midagi korda saata.
Mis on siis viimase viie aasta olulisemad asjad?

A. K.: Kõigepealt, kui tulin, oli maavalitsuse rahastus väiksem kui ülejäänud maakondades. Näiteks Jõgeva maakonnast oli meil eelarve kolmandiku võrra väiksem. See oli ajast, mil Robert Lepikson oli maavanem.

{fcomment}

LOE VEEL