Menu

.      

Võru koolireformis pinged maas

Suurte tülidega alguse saanud Võru koolireformis on suuremad pinged maas ning uued koolid lähevad eluga vapralt edasi. Tagantjärele võib öelda, et kuigi üle kivide ja kändude, koolireform Võrus õnnestus ning suurem osa endisi õpetajaid on uutes koolides tagasi tööl.

Võru õpetajate jaoks oli reform puhtmajanduslikult isegi kasulik, sest peale palga said kõik õpetajad kätte koondamisraha. Ka tõid kahe vana kooli likvideerimine ja kahe uue loomine kooliellu elevust ning uusi tuuli, mis võib tulevikku silmas pidades olla isegi kasulik ja vajalik.

Muu kõrval põhjustas Võru koolireform vangerdused terve Võrumaa koolielus. Misso kooli direktori kohalt asus Võru Kreutzwaldi kooli juhtima Kaider Vardja. Kreutzwaldi gümnaasiumi endine direktor Katrin Martinfeld asus tööle Antsla gümnaasiumi juhina ning Antsla gümnaasiumist lahkunud õppejuht Piret Kunnus asus omakorda Misso kooli direktori kohale.

Võru linnapea Anti Allas kirjeldas esmaspäeval Võru riigigümnaasiumi avamisel koolireformi kui asja, mis algul ragises, aga läks hästi käima. Uute koolide esindajad räägivad, et nii õpetajad kui ka õpilased on õhinas ning tunnistavad, et koolireform oli kokkuvõttes vajalik.

Õigupoolest oli Võru koolireform asi, mille puhul oli valida halbade ja veel halvemate valikute vahel. Eelmise linnavõimu pakutud lahendus oleks alles jätnud olemasolevad koolid, aga see oleks tähendanud piltlikult öeldes pintsaku õmblemist nööbi külge: sajakonna õpilasega Võru 1. põhikool oleks endaga ühendanud viis korda suurema Kreutzwaldi gümnaasiumi põhikooli osa. Oli loomulik, et see ei meeldinud Kreutzwaldi kooli rahvale: see tõi kaasa õppejuhi Ene Liivamäe sisenemise poliitikasse, mis mõjutas kokkuvõttes kohalike omavalitsuse valimisi nii, et endine linnavõim kaotas oma võimu. Kokkuvõttes asi õnnestus: Kreutzwaldi nimi jäi koolile alles ning selle asemel kadus ajalooline Võru 1. põhikool. Nüüd sõltub uue kooli juhtkonnast, kuidas õnnestub mitu kultuuri omavahel ühendada.

ARVAMUS