Menu

.      

Võidavad taas suured

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Maanteeamet rääkis kuu aega tagasi julgustavalt, et maakondlike autoregistrite sulgemise plaan Võru ARKi ei ähvarda, sest siinse büroo toimingute arv on võrreldes teiste lähemate maakondadega oluliselt suurem. „Võru ARKi sulgemise kava pole praegu isegi kaalumisel,” teatas maanteeamet.

See tekitas meiski optimismi, et naabermaakondade registrikeskuste plaanitava sulgemisega võib Võrust kujuneda omamoodi tõmbekeskus. Tänased uudised räägivad sellest, et formaalset sulgemist Võrus ei tule, küll aga lõpetatakse siin ühe tähtsaima toimingu, A- ja B-kategooria juhiloa väljastamine.

Selle uudise valguses on nii Võru linnapea, maavanem kui ka autokooli juht ühel meelel – nad on toimuva osas väga kriitilised. Mõistetamatu on, et riik räägib ühelt poolt riigiinstitutsioonide maale toomisest ja äärealade eelisarendamisest, loob tegelikkuses aga risti vastupidiselt kõik tingimused, et maal oleks võimalikult ebamugav ja kulukas elada.

Vastuseta on mitmed küsimused. Kas sellest riigile laiemalt üldse mingit kokkuhoidu tuleb? Riigiaparaadi kulud võib-olla pisku jagu vähenevad, maksumaksjate aja- ja rahakulud suurenevad oluliselt. Selles valdkonnas tegutsevate kohalike ettevõtete tegevus on aga tõsiselt häiritud, tegevus plaanitakse kolida suuremate niinimetatud väljavalitute juurde, võimalikud on koondamised, tegevuse lõpetamised.

Milliste valikute ees seisavad lapsevanemad ja noored ise? Kas planeeridagi nüüd gümnaasiumisse minekut juba Tartusse, sest seal saab ühtlasi ka noorte jaoks eluliselt vajalikud juhiload? Autosõitu harjutatakse ikkagi samas linnas, kus saab hiljem ka eksami sooritada. Ja kui minnakse paariks kuuks Tartusse autokooli, hangitakse selleks ajaks tõenäoliselt ka elukoht, samuti töökoht, aja jooksul tekib seal sõpruskond jne.

Kindlasti on hulk noori ja vanu, kes lükkavad juhilubade tegemise nüüd teadmata ajaks edasi, võib-olla jäävadki need tegemata. Kui palju väiksem on nende konkurentsivõime tööjõuturul?

Järjekordne suur tagasilöök väikestele, järjekordne võit regioonikeskustele. Nagu öeldakse raha kohta: seal kus seda on, sinna tuleb seda ka juurde. Nii kipub olema ka piirkondadega: seal kus inimesi on, sinna tuleb neid ka juurde. Riigijuhtidel on mõttekoht.

ARVAMUS