Menu

.      

Võrul on võimalus

Kuigi Võru linnale ennustatakse lähima paarikümne aasta jooksul elanike arvu vähenemist kolmandiku võrra ja Võrumaa on kohati juba inimestest täiesti tühjaks jäänud, võib see trend ometi murduda, kui rakenduvad ambitsioonikad plaanid.

Võrumaa on tööstusalade rajamisega ühelt poolt hiljaks jäänud, teiselt poolt on parem hilja kui mitte kunagi. Maavanem Andres Kõivu eestvõttel saavad tänavuse aasta lõpuks detailplaneeringud kokku kuus tööstusala Võrumaal ning nende arendamiseks on loomisel riigi ja omavalitsuste osalusega sihtasutus. Ühiselt hakatakse otsima Võrumaale uusi investoreid, kes oleksid huvitatud siin uute töökohtade loomisest.

Uued tööstusalad on abiks olemasolevatele arendustele, Võrukivi tehnopargile ja endistes Wermo hoonetes tegutsevale Kagu-Eesti innovatsioonikeskusele. Nii nagu Tartu Lõunakeskuses jätkub kliente kõigile poodidele ja keskus muudkui laieneb, nii muutub ka Võrumaa uute ettevõtlusaladega üha atraktiivsemaks. Ühest Võrumaa Teatajas ilmunud artiklist sai alguse Saksa investori Danpower
GmbH huvi Võrru investeerimise suhtes. Praegu-seks on sakslased investeerinud Võrru koos katlamaja ostu ja kõnekeskuse rajamisega kokku ligi seitse miljonit eurot ning neil on plaanis investeeringu-te tegemist jätkata. Koos Danpoweri Eesti esindaja Kairi von Wolffiga saabus Eestisse tema abikaasa Oliver, kelle juured on vanal Liivimaal ja kes kavatseb oma esivanemate eeskujul hakata Lõuna-Eestit arendama.

Baltisakslaste järeltulijate huvi Eesti vastu ei maksa alahinnata. Üks Rõuge arengu toetajatest on olnud läbi viimase aastakümne dr. Alexander von Samson-Himmelstjerna, kelle loodud sihtasutus on toetanud nii Rõuge kiriku, kooli, noortekeskuse kui ka lasteaia uuendamist. Võrumaale elama asunud investeerimisasjatundja Oliver von Wolff kavatseb luua saksa investorite kaasabil Lõuna-Eestisse panga, mis hakkab Võru-, Põlva-, Valga- ja Viljandimaad arendama. Lähima viie aastaga on kavas anda laenu 100 miljoni euro ulatuses, mis on selle piirkonna mõistes arvestatav summa.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD