Menu

.      

Mõniste vald. Koemetsa tisleril kolmekuune järjekord

Marjamäe talu tuntud tisleri Rein Kala juurde on raske löögile pääseda, suure nõudluse tõttu lükkub mõne tellimuse täitmine kuni poole aasta peale. Foto: ANDREI JAVNAŠANMEISTRIMEES • Koemetsa külla tisleritöökoja rajanud Rein Kalal on praegu kolme kuu pikkune tööde järjekord. Marjamäe talu peremees Kala ei ole enda töödele mingit reklaami teinud, jutt liigub tema sõnul suust suhu.

„Pean ennast heas mõttes külatisleriks,” ütles Kala, kes teeb puidutöid alates linnukastidest kuni eritellimusel mööbli ning uste-akendeni.

Tal on praegu näiteks käsil ühe Tõstamaa tellija jahisaali uksed, millele ta loob vormingu, misjärel viiakse uksed Tartusse arvprogrammjuhtimise CNC pingi alla, et luua ustele pildigraafika. Hiljem kaetakse pildid kinni ning töödeldakse liivapritsiga, et saavutada vanutatud ja tõepärane vana ukse välimus. „Sellised mitmest operatsioonist koosnevad tööd on põnevad,” lausus Kala.

Tema põhitööks on korterite ja majade välis- ja siseuksed ning aknad. Ühe välisukse hind on vahemikus 300-400 eurot. „Maainimene on suhteliselt hinnatundlik,” lisas Kala.

Kala vanemad pärinevad Võrumaalt, seoses talude tagastamise ja sellega seotud taastamisplaanidega lahkusid nad naisega 1991. aastal Tallinnast, kus ta töötas haljastuse valdkonnas. Kala asus tööle Antsla metskonnas metsatöölisena, hiljem raietöölise, metsavahi ja lõpuks metsnikuna.

Materjalid nagu vineerid, spoon, värvid ja furnituurid hangib mees Tartust, kuid on kasutanud ka liikuva saekaatri teenust enda metsast puidumaterjali valmistamiseks.

„Peale teenistuse on puidutöö minu jaoks alati olnud ka harrastus ning meeldiv hobi,” sõnas Kala, kes ehitas metsavahi kordonimaja kõrvale kaheksa aastaga 170 ruutmeetri suuruse tootmishoone. Tema lähemaks plaaniks on soetada Leaderi programmi abiga puidu lihvimise kvaliteeti ja kiirust suurendav kalibreer-lihvpink.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD