VTA rõhutab seakatku kõrghooajal bioohutusmeetmete järgimise tähtsust

Võrumaa Teataja

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) tuletab alanud sigade Aafrika katku (SAK) kõrghooajal seapidajatele meelde, et taudi metsast farmidesse levimise vältimiseks on ülioluline järgida rangelt bioohutusmeetmeid.

SAK-i leviku tõttu tuleb bioohutusnõuete järgimisel olla tavapärasest tähelepanelikum, kuna 11. juunil 2018 diagnoositi Lätis Jelgava lähistel asuvas 165 seaga seafarmis katku puhang, teatas VTA pressiesindaja kolmapäeval BNS-ile. Poolas on tänavu kodusigadel diagnoositud 14, Leedus 6, Lätis 1 ning Rumeenias 8 SAK-i puhangut.

Neis riikides on pidevalt leitud SAK-i ka metssigadel. Metssigadel on katk levinud praeguseks lisaks Tšehhi ja Ungarisse ja taudi levik ei näita vaibumise märke.

Eestis on mai lõpu seisuga uuritud 3016 metssiga, kellest 198 oli SAK. 198-st taudi suhtes positiivsest metsseast on enamik kütitud metssead.

Kõige rohkem on katku suhtes positiivseid metssigu leitud Saaremaal, Läänemaal ja Lääne-Harjumaal, nendes piirkondades asuvad seafarmides on sigade Aafrika katku nakatumise oht kõige kõrgem.

Pideva järelevalve all on ka Eesti kodusead, kellest sel aastal on uuritud üle 3000. Eestis tänavu kodusigadel SAK-i leitud ei ole.


 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD