Õhusooja maksimumid jäävad jaanipühade ajal 17 kraadi juurde

Võru 23.05.2018  FOTO: Aigar Nagel

Ilmateenistuse prognoosi järgi läheb ilm alanud nädalal iga päevaga veidi jahedamaks ning jaanipühade ajaks ulatuvad õhusooja maksimumid napilt 17 kraadini, samuti võib  tulla vihma.

Teisipäeval suundub madalrõhkkond Botnia lahe äärde ja selle servas on Eestis vihmahoogudega ja jahedam ilm. Edela- ja läänetuul ulatub öösel puhanguti 14, hommikul alates saartest tugevneb, päeval on sisemaal puhanguid 14, saartel ja rannikul kuni 21 m/s. Sooja on öösel 10-15, päeval 17 kraadist lääneservas 22-23 kraadini Ida-Eestis, pärastlõunal muutub ilm veidi jahedamaks.

Kolmapäeval madalrõhulohk ühes paksema pilvemassiga eemaldub ja üle Eesti liigub kõrgrõhuhari. Ilm on enamasti sajuta õhtuni, siis jõuavad saartele vihmapilved. Puhub väga tugev edela- ja läänetuul. Öösel on sooja 10-15, päeval 17-22 kraadi.

Neljapäeval kõrgrõhuhari eemaldub ja tugevas lääne-edelavoolus suundub uus madalrõhulohk ühes vihmahoogudega üle Läänemere ümbruse. Ööpäeva jooksul peaks vihma kõikjal sadama. Edela- ja läänetuul on öö hakul veel väga tugev, hommikuks muutub rahulikumaks ja on päeval mõõduka tugevusega. Öösel on sooja 10-15, päeval 15-19, Kagu-Eestis kuni 23 kraadi.

Reede öösel koondub madalrõhkkond Läänemere kohale, toob Eestise vihma ja üürikeseks on tuul rahulikum. Päeval suundub madalrõhkkond Soome poole ja selle lõunaservas sajab Eestis hoovihma, edela- ja läänetuul tugevneb uuesti. Öösel on sooja 10-11 kraadist Lääne-Eestis 16-17 kraadini idaservas, päeval 14-19 kraadi.

Laupäeval kaugeneb madalrõhkkond Lapimaale ja selle mõju on veidi väiksem, tuul nõrgeneb. Hoovihma on öösel hõredalt, päeval on aga tingimused soodsad rünksajupilvede arenguks ja vihmahooge võib Mandri-Eestis laialdasemalt olla. Loodevoolus kandub Läänemere äärde jahedus. Öine õhutemperatuur langeb sisemaal 7-8 kraadini, rannikul on kuni 13 kraadi, päeval tõuseb 15-17 kraadini ning kus enam päikest, seal võib tõusta kraad-paar kõrgemale.  

Pühapäeval laieneb madalrõhkkonna serv uuesti Eestile lähemale. Öösel on vihma võimalus väiksem, päeval sajab vihma tõenäoliselt Ida-Eestis. Öösel on sooja 6-10, rannikul kuni 13 kraadi, päeval 13-17 kraadi.

Järgmise nädala esmaspäevane prognoospilt on vastuoluline. Kui tingimused muutuvad soodsaks madalrõhkkonna tulekuks Läänemere äärde, siis saame tõhusa vihmalisa. Kui sajupilvedega ümbritsetud madalrõhkkondadest üks koondub Venemaa ja teine Skandinaavia kohale, siis nende kahe vahel on õhurõhufoon kõrgem ja sajuhooge harva.


 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD