Võrumaa Muuseumist kadusid haruldased medalid

FOTO: Aigar Nagel

Võrumaa Muuseumis eksponeeritavatest Vene-Jaapani sõja veterani Friedrich Verrevi neljast väärtuslikust medalist kaks on teadmata ajal asendatud koopiatega - originaalid on tõenäoliselt rahaks tehtud, kirjutab Lõuna-Eesti Postimees.

Militaarhuviliste foorumis rindeleht.ee esitati mõne päeva eest kahtlustus, et Võrumaa Muuseumi püsiekspositsioonis väljas olevad Friedrich Verrevi Vene-Jaapani sõjas aastatel 1904–1905 saadud medalid pole enam need, mis seal varem olid. «Kui mina 2014. aasta suvel muuseumi külastasin, olid vitriinis veel originaalid. Vahetus pidi toimuma millalgi peale seda,» kirjutas foorumi administraator 17. juunil.

Süüdistati, et keegi on originaalide asemele sokutanud koopiad ning õiged medalid rahaks teinud. Maksta võivad need aurahad tõesti palju, sest näiteks 2015. aastal müüdi seesugust kahest medalist koosnevat komplekti Venemaal hinnaga viis miljonit rubla ehk 69 000 eurot, kirjutab Lõuna-Eesti Postimees.

Võrumaa muuseumi peavarahoidja Arthur Ruusmaa tunnistas, et kaks Verrevi medalit on tõepoolest kadunud. Täpsemalt: need on vitriinis asendatud koopiatega. Kadunud on Sõjaordeni aumärgi IV klassi medal, mille ametlik nimetus on alates 1913. aastast Georgi rist, ning medal Varjaagi ja Korejetsi lahingu eest Tšemulpos.

Muuseumi peavarahoidjale algas nädal šokiga. Ruusmaa sõnul sai ta hommikul e-kirja, milles viidati medalite vahetamise võimalusele. Kontrollimisel selgus, et kaks Verrevi rinnaehet on tõesti asendatud koopiatega. Vitriinis olev Sõjaordeni aumärgi IV klassi medal kannab varasema originaaliga võrreldes hoopis teist numbrit ja teinegi praegu väljas olev auraha pole originaal. Üldse on muuseumis vaadata neli hilisema külasepa Verrevi medalit, millest kaks on endiselt originaalid, kuid ei pakkunud vargale tõenäoliselt huvi.

«See pidi olema tellimustöö,» lausus Ruusmaa, kelle sõnul ei saanud varas tegutseda juhuslikult, vaid pidi täpselt teadma, mille järele ta kolmandale korrusele läks. Tõenäoliselt pandi vargus toime 2015. aastal. Peavarahoidja sõnul võis selleks avaneda võimalus, kui kolme aasta eest vahetati välja püsiekspositsiooni klaasvitriinid, mis asendati löögikindlate klaasidega. Vitriinide vahetamise ajal võttis Ruusmaa ordenid ekspositsioonist välja, pildistas need uuesti üles ning laadis pildid üles muuseumide veebiväravasse muis.ee. Just nende uute fotode pealt märkasidki terava pilguga militaarhuvilised vahet varasemate originaalide ja nüüdsete koopiate vahel.

«Sättisin vanad ja uued pildid kõrvuti. Hea võrrelda, kuidas pildid on läinud paremaks, aga medalid kehvemaks,» kirjutab foorumi administraator. «Kui klaasid eest ära võeti, võtsin medalid ära ja tegin uued pildid,» selgitas Ruusmaa. «Vargus oli toime pandud enne seda.»

Tõsi, täienisti originaal see varastatud Sõjaordeni aumärgi IV klassi medal siiski polnud. Juba varem oli muuseum välja vahetanud selle kehvas seisus Georgi lindi, mis on praegugi muuseumi fondis alles. Võru Instituudi juht Rainer Kuuba, kellele allub ka Võrumaa Muuseum, oli uudisest kuuldes mõnda aega sõnatu.

Comments  
  -7
Õige tegu muuseumitöötajailt. Need ju sibulateimpeeriumi aumärgid.
  +2
ju oli vaja finantse georgi lindi asutaja kuju panemiseks muuseumi kõrvale.
vähemalt läksid asja ette.
  +7
Tuleb kindlasti algatada uurimine, tegemist kunstirööviga ja välja selgitada asjaolud ja tegelased kes vastutavad väärtuste eest. Korralagedus.

 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD