Piiripunktis kiiritati kogemata last

Foto: Aigar Nagel

Luhamaa piiripunktis sattus autos istunud kahe ja poole aastane laps tolliametniku eksimuse tõttu salakauba leidmiseks mõeldud röntgeniaparaati, põnni vanemad kavatsevad maksu- ja tolliameti kohtusse kaevata, kirjutab Postimees.

Eesti piiri taha, ajaloolisele setude elualale kolinud Anti Kivi pere hommik algas esmaspäeval nii nagu ikka: venelannast pereema alustas sõitu Võru suunas, et laps lasteaeda viia, isa jäi Vene poole peale tööle. Hiljuti lapsehoolduspuhkuselt naasnud pereemale on igapäevane piiriületamine uus asi ja protseduurid harjumatud. «Naine andis ametnikule kaks passi. Küsiti, kas on deklareeritavat. Abikaasa ütles ei. Vastu öeldi, et ajage auto angaari alla. Talle ei selgitatud, miks ja kuhu,» ütles Anti Kivi.

Naine arvas, et tolliametnikud tahavad sõidukit lihtsalt põhjalikumalt kontrollida. Ta juhatati klaasruumi ootama, laps aga jäi autosse tagumisele istmele turvatooli istuma. Noorel emal polnud aimugi, et ta istub kõrgtehnoloogilise läbivalgustusseadme ooteruumis ning tema last sõidutatakse parasjagu läbi ligi kaks miljonit eurot maksnud Hiina röntgeniaparaadi. Võib ainult arvata, milline oli tolliametniku üllatus, kui ta salasigarettide ja muu keelatud kauba asemel auto röntgenipildil lapse skeletti nägi. Ometi otsustas ametnik, et jätab äparduse enda teada.

Lapse meeleolu oli ema autosse saabudes tavapärane. Pereema ei osanud midagi kahtlustada ning viis lapse sõimerühma ja läks tööle. Kuni abikaasa telefonikõneni ei teadnud ta juhtunust midagi. «Kui naisele helistasin, et noh, kuidas päev kulgeb, siis ütles ta nii muuseas, et hommik algas kehvasti: magas sisse ja siis toll ka kontrollis. Ma küsisin, mida toll peale pakiruumi kontrollis, ja siis naine seletas,» kirjeldas Kivi telefonivestlust.

Anti Kivi teadis, et uues angaaris valgustatakse sõidukeid, ning mõistis kiiresti, mis lapsega juhtus. Ta helistas kohe Luhamaa tolliametnikele, kuid seal oli toimunud meeskonna vahetus. «Nemad ei teadnud midagi, ka vahetusevanem mitte. Nad kontrollisid tehtud pilte ja selgus, et nii oligi – laps on röntgenipildi pealt näha,» ütles Kivi.

Maksu- ja tolliameti tolliosakonna juhataja Sven Suurraid tunnistas viga ja ametniku suhtes alustati distsiplinaarmenetlust.

Maksu- ja tolliameti tolliosakonna juhataja sõnul on ühe läbivalgustusega saadav doos võrreldav ühe meditsiinilise röntgeniga ning ei ole eluohtlik inimestele ega loomadele.

Läbivalgustatud masinas olnud lapse isa Anti Kivi selle vastusega ei lepi. Ta ei mõista, miks vea teinud ametnik sellest kellelegi ei teatanud. «Taheti kõik maha vaikida. Nad polnud ülemustele midagi öelnudki, aga teise vahetuse mehed, kellega rääkisin, ütlesid, et ära jäta seda nii,» selgitas Kivi, lisades, et isegi hambaarsti juures ei tahetud tal kaks korda järjest röntgenipilti teha. «Kuidas see siis ohutu on?» imestas ta.

Comments  
  +1
karel jälle narkouimas tembutab :cry:
  +3
... ema lapse autosse jättis??? Mina poleks seda küll teinud,,, ja huvitav, et see laps üldse jäi üksi.. kui vana laps?
  +1
Eks saab nüüd ametnik kanditeerida Põlva haiglasse röntkeni kabinetti,asi ju selge kuidas kiiritamine käib ;-)
  +5
Ohutu ? :D miks siis seina paksus ca 600mm on ?
  0
Hullumaja puhvet
  +2
See ammu teada et maksu ja tolliamet palju kuuma saanud
  0
Nii saab kiiritada kõiki. Seekord jäädi vahele. Kuid on ka väiksemaid kiiritamise aparaate.
  -2
No on ikka sigadus , salakauba leidmiseks kasutada selliseid alatuid võtteid . Kindlasti peab kohtusse kaebama kuna see väike laps võib eluaegseks invaliidiks jääda !
  +6
Mõlemad osapooled on süüdi.
Naine andis 2 passi ehk enda ja lapse aga ametnikud ei taibanud siis et kui anti 2 passi siis järelikult autos veel keegi?? ja naine on ka süüdi et ei võtnud kohe last kaasa.
  +5

Quoting Madle Suuder:

No milline normaalne ema jätab üldse lapse üksinda autosse ja ise lãheb kuskile mujale ootama?


Täpselt! Ma oleks kohe öelnud, et mul laps autos, võtan lapse ka kaasa. Mõistetamatu.
  +10
No milline normaalne ema jätab üldse lapse üksinda autosse ja ise lãheb kuskile mujale ootama?
  +1
On ikka saamatud.
  +13
Tekib küsimus miks ema oma lapse autosse jättis? Tegu polnud ju esmakordse piiriületusega ja kahtlen väga selle naise "teadmatuses".
Ei kaitse ametnikke, aga neil puudub kohustus enne läbivalgustust auto läbi otsida.
  +15
Tüüpiline lumehelbeke! Sõidab autoga angaari, teda saadetakse auto juurest minema teise ruumi ja lapse jätab autosse! Angaaris on kiirgusohu märgid mitmes kohas üleval. Kõik teised süüdi, mitte tema.
  +8
mis head töö ja elamise tingimused seal pool piiri pakutakse?

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD