Põllumeestel on veel kuu aega vedelsõnniku põldudele laotamiseks

Võrumaa Teataja

Keskkonnainspektsioon tuletab põllumeestele meelde, et vedelsõnniku põldudele laotamiseks on jäänud kuu aega, alates 15. novembrist on vedelsõnniku põldudele laotamine keelatud.

"Praegused ilmad on tekitanud võib olla teatud muretuse, et suvi üha kestab, aga sügis koos vihmade ja lörtsiga ei jää kindlasti tulemata. Sellepärast ei tohiks sõnniku välja vedamisega liialt venitada,“ ütles keskkonnainspektsiooni keskkonnakaitse osakonna juhataja Allar Leppind pressiteate vahendusel.

"Mäletame, kui keerulises olukorras olid põllumehed eelmisel sügisel, kui pidevate vihmasadude ja pehme pinnase tõttu muutus sõnniku põldudele vedamine ja laotamine võimatuks. Paljudel põllumeestel tekkisid sõnniku hoidlasse mahutamisega tõsised probleemid," lisas ta.

Ehkki seaduse järgi on vedelsõnniku laotamiseks aega 15. novembrini, võib see periood ilmastikutingimuste halvenemisel lüheneda. Nimelt on veeseaduses punkt, mis lubab keskkonnaametil, arvestades ilmastiku- ja vegetatsioonitingimusi, kehtestada vedelsõnniku laotuskeelu alates 1. novembrist.

Vedelsõnniku paisklaotamine on keelatud juba 20. septembrist, lämmastikku sisaldavaid mineraalväetisi ei tohi laotada 15. oktoobrist.

Nii vedelsõnniku kui ka mineraalväetiste laotamise keelud kehtivad kuni 20. märtsini aga ka muul ajal, kui maapind on kaetud lumega, külmunud või perioodiliselt üle ujutatud. Piirangu eesmärk on ära hoida sõnnikus olevate toitainete leostumine pinna- ja põhjavette, mis on väga tõsine keskkonnaoht, seda eriti kaitsmata või nõrgalt kaitstud põhjaveega piirkondades, sealhulgas nitraaditundlikul alal.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja hinnangul nõuavad veeseaduse järk-järguliselt jõustuvad sätted põllumeestelt vähemalt 19 miljoni euro väärtuses investeeringuid sõnnikuhoidlate ehitamiseks ja laotustehnoloogiatesse.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD