Ministeerium muudab tuletegemise ja grillimise nõudeid paindlikumaks

vtSiseministeerium esitas kooskõlastamiseks määruse eelnõu, mille eesmärk on täpsustada ja muuta paindlikumaks tuletegemis- ja grillimiskohale esitatavaid nõudeid.

Hetkel valitseb olukord, kus tuleohtlikul ajal ei tohi küttekoldevälist tuld teha metsale lähemal kui 10 või 20 meetrit, kuid tuleoht looduses on sajuse ja niiske ilma tõttu minimaalne, seisab eelnõu seletuskirjas.

Eelnõu muudatus tagab, et näiteks vihmase või suurema õhuniiskusega ilma korral, on võimalik küttekoldevälist tuld teha metsale lähemal kui 10 või 20 meetrit, kui ohutus on tagatud muul viisil.

Hetkel kehtiva õiguse kohaselt peab päästeamet kooskõlastama kõik üle kolmemeetrise läbimõõduga küttekoldevälised tuletegemised kui ka avalike ürituse raames tehtavad tuletegemised.

Juhul, kui isik on kõiki nõudeid järginud, ei ole täiendav kooskõlastamine päästeametiga siseministeeriumi hinnangul põhjendatud ega otstarbekas. Avalike ürituse osas jääb alles säte, mille kohaselt avalikul üritusel lõkke tegemise koht ja tule leviku piiramiseks vajalike tulekustutusvahendite kogus kooskõlastatakse avaliku ürituse korraldamisel päästeametiga.

Eelnõuga muudetakse paindlikumaks ka nõudeid kattega lõkkekohale. Muudatus aitab vältida näiteks selliseid olukordi, kus olemasolevale kattega lõkkekohale paikneb lähemal kui viis meetrit küttematerjalide hoidmiseks mõeldud väikeste mõõtmetega kivist hoone, kuid kuhu on kattega lõkkekoha kasutamisel takistatud tule levik või sädemete langemine ja seepärast puudub reaalne tuleoht.

Grillseadme asukohale esitatavad nõuded jäävad kehtima tahkel kütusel töötavatele grillidele, mille ohutu kaugus hoonest, põlevmaterjali lahtisest hoiukohast, metsast, kuivanud taimestikust ja muust süttivast materjalist on grillil, milles hõõguvat sütt valmistatakse küttepuude või muu põlevmaterjali põletamisel lahtise leegiga, vähemalt viis meetrit ja grillil, milles grillimisel kasutatakse eelnevalt valmistatud grillsütt või muud hõõguvat materjali, vähemalt kaks meetrit.

Määrus muudab paindlikumaks ka lõkkekohas ja kattega lõkkekohas tulekustutusvahendite nõutavust. Hetkel kehtivas õiguses on jäigalt määratletud kindlad tulekustutusvahendid ja nende kogus lõkkekohas. Paindlikum lähenemine on see, kui tulekustutusvahendi tagab ning selle sobivuse ja koguse üle otsustab lõkke või muu küttekoldevälise tule tegija, arvestades, et tulekustutusvahendiga tagatakse tule kustutamine ja selle leviku piiramine täies ulatuses.

BNS


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD