Demineerijad leidsid Tallinnast Männikult 15 tonni lõhkeainet

Demineerijad leidsid möödunud neljapäeval Tallinnast Männikult 15 tonni maha maetud plahvatuslikku lõhkeainet, enamjaolt trotüüli, vahendas ETV uudistesaade "Aktuaalne kaamera" teisipäeval.

Demineerijate kaevetööd kestsid kolm päeva ja laupäeva südaööks suudeti ala trotüülist puhtaks teha, sealt edasi toimetati lõhkeaine kaitseväe masinatel ja politsei eskordi saatel Tapale, kus leitu esmaspäeva õhtul lõhkamise teel kahjuhtuks tehti.

Operatsiooni olid kaasatud teadlased, meedikud, päästjad ja kaitseväelased, aga ka ajaloolased. Sõjaajaloolane Mati Õun lausus, et lõhkeaine pärines kohapealt, sest esimese Eesti vabariigi ajal tegutses seal pommide valamise töökoda ja lõhkeaine laboratoorium ning veel mõned  asutused ehk sisuliselt Eesti vabariigi kaitsetööstusettevõte.  

"76 aastat tagasi 15. juunil 1936  toimus seal väga suur plahvatus, kõige suurem õnnetus, rahuaegses Eesti vabariigis, Männiku plahvatus, kus sai surma 63 inimest," rääkis Õun.

Väga lihtsustatult seisnes pommivabriku töö vanadest meremiinidest välja sulatatud trotüüli ümbervillimises mürskudesse, milles olnud varasem lõhkeaine oli plahvatusohu tõttu suurtükitorus sealt välja võetud. Plahvatas arvestuslikult 9 tonni lõhkeainet, aknad ja aknaraamid purunesid ka kilomeetreid eemal Nõmmel. Õnnetus tõi teadmise, et selline pommitehnoloogia on liialt ohtlik ja tehas suleti.

"Ilmselt jääkide hävitamiseks ei hakatud kaugele minema, valati see lõhkeaine kenasti aukudesse ja sinna ta jäi 75 aastaks. Kindlasti on see täielik üllatus ka mulle, ma ei arvanud, et vabariigis niimoodi tehakse, aga ei ole midagi uut siin ilmas. Kui näeme, kuidas uues Eesti vabariigis igasugu sigadusi toimub, siis vanas püüti seda ka teha, aga tore oli, et seda sai teha kohas, kus oli okastraat ümber, ei paistnud kellegi silma," sõnas sõjaajaloolane.

Päästeameti demineerimiskeskuse juhataja Arno Pugoneni sõnul ei ole midagi sellist 20 aasta jooksul Eestist leitud, kuid võib öelda, et see on ka maailma mastaabis väga unikaalne juhtum, kui selline leid äkitselt välja tuleb.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD