Toompeale kogunes paarsada venekeelse koolihariduse kaitsjat

Kolmapäeval kogunes Toompeale meelt avaldama paarsada venekeelse koolihariduse eest võitlejat, korraldajad ootasid osalema 5000-7000 osavõtjat.

Sündmuskohal viibinud BNS-i fotograafi hinnangul võis meeleavaldajaid kell 17.30 olla 200-300.

Meeleavaldajad kandsid loosungeid, millest valdav osa olid venekeelsed, kuid oli ka eesti- ja inglisekeelseid. Loosungitel nõuti venekeelsele elanikkonnale põhiseaduslikke õigusi ning väljendati soovi õpetada oma lapsi vene keeles. Lossi platsile oli püsitatud ka lava, millel mängiti venekeelset muusikat.

Lisaks koguti Lossi platsil allkirju venekeelse õppe toetuseks.

Meeleavaldajate seas oli tuntumatest poliitikutest näha liikumas Tallinna keskerakondlasest abilinnapead Mihhail Kõlvartit.

Meeleavaldus algas Toompeal Lossi platsil kell 17 ning korraldajate sõnul on ürituse aeg kavandatud ajale, mil peaks lõppema riigikogu istung ja saadikud lahkuvad parlamendi hoonest.

Mittetulundusühingu Vene Kool Eestis esimees Andrei Lobov on varem väitnud, et ühendus on kogunud venekeelse hariduse säilitamise toetuseks 30 000 inimese allkirjad, mille ühendus kavatseb reedel anda üle president Toomas Hendrik Ilvesele, peaminister Andrus Ansipile ning haridus- ja teadusministeeriumile.

Alates käesolevast õppeaastast tuleb 60 protsenti ainetest gümnaasiumiastmes õpetada eesti keeles. Mitu vene õppekeelega kooli on väitnud, et reform pole piisavalt ette valmistatud, vanemad vastustavad seda, leides, et see vähendab laste konkurentsivõimet kõrghariduse omandamisel.

Kaitsepolitsei seostas oma 2011. aastat puudutanud aastaraamatus mitmeid Keskerakonda kuuluvaid poliitikuid venekeelset haridust kaitstes Moskva juhitava ja suunatava kaasmaalaspoliitika elluviimises.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD