Valitsus arutab NATO staapide Eestis tegutsemist võimaldavat lepet

Valitsus arutab neljapäevasel istungil lepet, mis loob võimaluse Eestisse siirata või siin asutada liitlasvägede peakortereid ja staape.

Valitsus arutab istungil Eesti ning NATO Euroopa vägede kõrgema peakorteri ja NATO arenduse kõrgema ülemjuhataja peakorteri vahelise Pariisi protokolli lisakokkuleppe kinnitamist, edastas valitsuse pressiesindaja BNS-ile.

Lisakokkuleppega luuakse tingimused, mis võimaldavad siirdada Eestisse või Eestis asutada liitlasvägede peakortereid ja staape, samuti loob leping neile Eestis tegutsemiseks vajalikud tingimused. Veel tagab lepe liitlasvägede peakorterite sõltumatuse oma ülesannete ja eesmärkide täitmisel.

Eelnõu kohaselt volitab valitsus kaitseminister Urmas Reinsalu lisakokkuleppele allkirja andma. Pärast allkirjastamist tuleb lepe ratifitseerida riigikogus.

Pressiesindaja sõnul tekivad staapide või peakorterite siirdamisel või rajamiselt kulud, mille suurus sõltub konkreetsest peakorterist. NATO küberkaitsekoostöö keskuse õigustatud liikmetele tekib lisakokkuleppe jõustudes selles sätestatud kaupade ja teenuste ostmisel õigus maksuvabastusele, mistõttu jääb käibemaks nendelt kaupadelt riigieelarvesse laekumata.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD