Rumeenia valitsusjuht lubas Ansipile sügisel Eestit külastada

Reede hommikul oli peaminister Andrus Ansipil kahepoolne kohtumine Rumeenia uue valitsusjuhi Victor Pontaga, kes lubas Eestit külastada juba sel sügisel.

Ansipi sõnul on Eesti ja Rumeenia suhted väga head, vahendas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Reedel toimub Bukarestis ühtekuuluvuspoliitika riikide tippkohtumine, mille eesmärk on hoida ära Euroopa Liidu investeeringute mahu ulatuslik vähenemine. Victor Ponta sõnul ei ole ühtekuuluvuspoliitika lihtsalt raha küsimine vaesematele, vaid investeering. Mõlemad peaministrid toetavad Euroopa Liidu investeeringute jäämist lõppeva perioodi tasemele. Rumeenia peaminister avaldas lootust, et reedesel kohtumisel annab suur osa Euroopa Liidu liikmesriikidest tugeva sõnumi ühtsest seisukohast.

Peaminister Ansipi sõnul toetab Eesti investeeringute üldmahu säilitamist olemasoleval tasemel, kuid lisaks tuleb tagada, et investeeringud oleks kvaliteetsed ning neid ei tehtaks riikide eelarvekestlikkuse arvelt. Seetõttu toetab Eesti makrotingimuste kehtestamist toetuse saajatele. "Meie veendumus on, et riiki, kellel on tahet tingimustele vastata, sanktsioonid ei ähvarda," ütles Ansip.

Eesti toetab ka pea 50 miljardi euro suurust Euroopa Ühendamise Rahastut (Connecting Europe Facility – CEF), mis tagab siseturul piiriüleste füüsiliste pudelikaelte kõrvaldamise. Peaministri sõnul on äärmiselt oluline, et meil oleks Euroopa Liidu 85-protsendilise kaasfinantseerimise abil võimalik teha piiriüleseid taristuprojekte nagu näiteks Rail Baltica. Euroopa Ühendamise rahastut toetab ka Euroopa Komisjon. "Piiriülesed taristuprojektid peavad olema meie fookuses," ütles Ansip. Ponta sõnul on ka neile investeeringud infrastruktuuridesse olulised.

Lisaks tänas peaminister Ansip oma Rumeenia kolleegi 2007. aastal Balti õhuruumi kaitsmise eest.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD