Teder kontrollib lahtise õlle müügi piiranguid

Õiguskantsler Indrek Teder alustas menetlust kontrollimaks, kas lahtise õlle müümisele seatud piirangud võivad rikkuda põhiseaduses sätestatud ettevõtlusvabadust, kirjutab Postimees.

Teder alustas menetlust OÜd Elav Õlu esindava advokaadibüroo avalduse alusel, kus paluti kontrollida aktsiisi- ja alkoholiseaduse sätete vastavust põhiseadusele.

Õiguskantslerile esitatud avalduse põhjal soovib ettevõte müüa elavat ehk pastöriseerimata ja teatud juhtudel ka filtreerimata õlut. See tähendab, et hulgimüüjatelt ja õlletootjatelt ostetakse vaatides juba varem toodetud õlut ning valatakse see kaupluses ümber pudelisse, millega inimesed saavad jooki kaasa osta.

Ettevõtte esindaja sõnul on selline ärimudel osutunud aga keeruliseks või lausa võimatuks. Nimelt tuleneb seadustest, et alkoholi tootmiseks loetakse ka selle villimine ehk pakendamine ning alkoholi kui aktsiisikaupa on lubatud toota vaid aktsiisilaos.

Seetõttu on maksu- ja tolliamet andnud osaühingule teada, et vaadiõlle ümbervillimine mujal kui aktsiisilaos ei ole lubatud, ja soovitanud ettevõttel rajada oma müügikohtadesse nõuetele vastavad aktsiisilaod. Avalduse esitaja hinnangul on selliste nõudmiste näol tegu ettevõtlusvabaduse ebaproportsionaalse riivega.

Teder teatas eelmisel nädalal OÜ-d Elav Õlu esindavale advokaadibüroole saadetud vastuses, et on võtnud avalduse menetlusse ning pöördunud selgituste saamiseks ka rahandusministri poole.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD