Kaks kaitseväe kopteripilooti suunduvad teenima Afganistani

Kaks Eesti kaitseväe kopteripilooti suunduvad lähiajal Afganistani, kus nad hakkavad teenima Ameerika Ühendriikide helikopterite meditsiinilise evakuatsiooniüksuses.

Eesti kopteripiloodid kapten Rene Kallis ja leitnant Martin Noorsalu alustavad lähiajal poola aastat kestvat missiooni USA lahingubrigaadi helikopterite meditsiinilise evakuatsiooniüksuse koosseisus Afganistanis Helmandi provintsis UH-60 Black Hawk tüüpi kopteritega, ütles BNS-ile kaitseväe peastaabi pressiesindaja.

Tegemist on esimese korraga pärast taasiseseisvumist, mil Eesti õhuväe piloodid osalevad rahvusvahelisel sõjalisel operatsioonil.

Möödunud aastal ühinesid kapten Rene Kallis ja leitnant Martin Noorsalu kolmeks aastaks Marylandi osariigi rahvuskaardi (MDNG) 29. lennubrigaadiga.

Tegu on esmakordse koostööprogrammiga Eesti ja Marylandi osariigi vahel. Programmi eesmärk on hõlbustada teadmiste ja kogemuste toomist Eestisse, et riik saaks välja arendada enda modernse kopteriprogrammi. Kaks nüüd kogemusi omandama siirduvat pilooti moodustavad Eestisse naastes siinse kopteriprogrammi juhtkonna.

Praegu on piloodid läbimas viimast osa üksusepõhises koolituses ehk taktikalises lendamises öövaatluseadmetega. Pärast lennupõhise koolituse edukat läbimist ootab ees neid veel ees kahenädalane üldine sõdurioskuste missioonieelne ettevalmistuskoolitus.

Mõlemad piloodid on läbinud kahekuulise Blackhawk kopteri tüübikoolituskursuse, mille läbides anti neile antud kopteri tüübipädevus ning USA armee lenduri kutsemärk.

Samuti on nad läbinud võimsuse haldamise ja kõrgmägedes lendamise koolituse, mille treeninglennud toimusid mägedes ning Blackhawki tasemekoolituse sooritamaks missioonipõhiseid lende üksuses.

Viimase koolituse raames õppisid piloodid taktikalist lendamine nii päeval, öösel kui ka öövaatlusseadmetega. Selle koolituse olulisemad elemendid on instrumentaallend, lendamine ripplastiga, vintsimine ehk pinnaltpäästelend, tulekustutuslend veepaunaga, formatsioonlend ja taktikaline madallend.

Pärast missiooni Afganistanis jätkavad kapten Kallis ja leitnant Noorsalu teenistust USA Marylandi osariigi Rahvuskaardi juures staabiohvitser-instruktoritena kuni 2014. aasta keskpaigani. Seejärel naasevad nad Eestisse.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD