Ansip Barrosole: tahame meie põllumeeste võrdset kohtlemist

Reede hommikul Euroopa Komisjoni esimehe Jose Manuel Barrosoga kohtunud Andrus Ansipi sõnul tahavad Balti riigid oma põllumeestele võrdset kohtlemist.

Barrosoga kohtusid reede hommikul Ansip, Läti peaminister Valdis Dombrovskis ja Leedu president Dalia Grybauskaitė. "Tahame, et meie põllumehi koheldaks võrdselt. Miski ei õigusta otsetoetuste taseme erinevusi, mis ulatuvad kordadesse," sõnas Ansip, korrates juba eelmisel õhtul teistele Euroopa Liidu juhtidele öeldut.

Kohtumisel avaldasid Balti riikide liidrid toetust Euroopa Liidu (EL) pikaajalise eelarve kavale, kuid rõhutasid seejuures vajadust kohelda võrdsetel alustel teiste riikidega Eesti, Läti ja Leedu põllumehi, vahendas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

EL-i keskmine otsetoetuste tase on 269 eurot hektari kohta. Eestis on see 117, Lätis 97 ja Leedus 144 eurot, Hollandis aga 457, Belgias 435, Itaalias 404 ja Kreekas 384 eurot. Komisjoni ettepaneku järgi suurenevad otsetoetused 2020. aastaks Eestis 159, Lätis 145 ja Leedus 177 euroni.

Eesti põllumeeste olukord leidis neljapäeval mõistmist ka Eesti tootjatega kohtunud Euroopa Parlamendi presidendi Martin Schulzi poolt.

Teise teemana oli kohtumisel kõne all ühtekuuluvuspoliitika vahendite maht uuel eelarve perioodil. Ka selles küsimuses olid Balti riikide liidrid ühel meelel, et järgmisel perioodil eraldatavad vahendid ei tohi väheneda.

Eesti hinnangul on senised investeeringud ühtekuuluvpoliitika vahenditest ennast igati õigustanud.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD