Olümpiamängude väärtuslikumad ülekanded kolivad TV3 eetrisse

Tänavuste Londoni olümpiamängudega saab otsa harjumuspärane süsteem, et kõiki ülekandeid näidatakse Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) kanalitest, kuna telekanal TV3 hankis avalikul konkursil väärtuslikumad ülekandeõigused endale, kirjutab Eesti Päevaleht.  

Rahsvaheline olümpiakomitee otsustas loobuda alates 2014. aasta Sotši talimängudest põhimõttest, et suurte spordiülekannete vahendajaiks on üldjuhul Euroopa Ringhäälingute Liit EBU ja selle liikmed ehk Eestis vastavalt ERR. Nüüd tegeleb ülekandeõiguste müügiga spetsiaalselt selleks loodud organisatsioon ja pakkumisi saavad teha ka erakanalid. Eestist osalesid oktoobris alanud konkursil ERR, Kanal 2 ja TV3. TV3 esitas parima pakkumise tippalade näitamiseks ja saab selle õiguse nii Sotši talimängudel kui ka Rio de Janeiro suvemängudel. Ülejäänud ülekanded jäävad ETV-le, kirjutab Eesti Päevaleht.

ETV sporditoimetuse juht Marko Kaljuveer esmaspäeval konkursitulemust kommenteerida ei tahtnud, viidates, et ametlikku teadet ülekandeõiguste kohta pole veel tulnud.

ERR-i nõukogu esimees Agu Uudelepp märkis ajalehele, et teemat ERR-i uue nõukogu koosolekul ei arutatud, kuid uuris juhatuse käest olümpiaülekandeid puudutava informatsiooni järele. Ta selgitas, et olümpiamängude ülekandeõiguste konkursil sai teha pakkumise kuues kategoorias: ava- ja lõputseremoonia, üks tippala, kõik teised alad, internetis näitamise õigus, mobiiltelefonis näitamise õigus ja raadioülekanded. TV3 võitis Uudelepa sõnul pakkumise teises kategoorias ja saab näidata kanalile kõige meelepärasemat spordiala. Ava- ja lõputseremoonia ning kõigi teiste võistlusalade ja raadioülekannete õigused jäävad Uudelepa kinnitusel ERR-ile. Interneti- ja mobiiliülekannete õigusi liiga madala pakkumise tõttu veel välja ei jagatud.

TV3 juhatuse esimees Priit Leito ütles, et kuigi andmed ei ole veel ametlikud, soovivad nad 2016. aasta Rio de Janeiro olümpiamängudelt näidata kindlasti kergejõustikku. „Selle põhimaht on märkimisväärselt suurem kui teistel aladel ja eelkõige seostub olümpia eestlastel ikkagi kergejõustikuga,” põhjendas Leito valikut ja avaldas lootust, et selleks ajaks on heas vormis ka Eesti noored tähed, mis tooks juurde palju vaatajaid.

2014. aasta Sotši olümpial on valiku tegemine Leito sõnul raskem, kuid ilmselt eelistab kanal ikkagi murdmaasuusatamist. Põhjus, miks TV3 valikus veel lõpuni kindel pole, seisneb selles, et võib-olla on mõne teise ala tunnimaht suurem. Suusatamise kasuks räägib aga eestlaste armastus ala vastu ja vaatajate suur hulk. „Sotšini on veel aega ja meie sprindimeeskond võib selleks ajaks väga hea olla,” lisas Leito Eesti Päevalehele.

Leito kinnitas, et olümpiamängude vahel näeb reklaami, kuid selle täpset mahtu ta öelda ei osanud. Tema sõnul vaatajad aga selle pärast, et oluline osa võistlustest nägemata jääks, siiski muretsema ei pea. Olümpiamängude teleülekande õigustele pakkumist tehes arvestas TV3 ka reklaamirahaga, sest see saab üheks oluliseks allikaks ülekandeõiguste eest tasumisel.

Pakkumisega seonduvatest rahanumbritest Leito esmaspäeval rääkida ei tahtnud, kuid märkis: „Kindlasti me loodame, et selleks ajaks on reklaamiturg paremas seisus ja lootust on teenida rohkem raha reklaamilt.”

ERR kulutab tänavuste Londoni suveolümpiamängude ülekandmiseks 780 000 eurot ja Agu Uudelepa sõnul jääb pakkumine, mille ERR olümpia ülekandeõiguste konkursil kandideerides tegi, samasse suurusjärku kui eelmistel aastatel.

bns


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD